Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tudod, mi az az agility?
Tudod, mi az az agility? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. május 14.
ImageHivatalos agility versenyt szervezett Székesfehérváron a Kutya Kaland SE. Egy ilyen program pedig nemcsak arra jó, hogy a gazdik és a kutyusok „kipipálják” az akadályokat… - Erről (is) olvashatsz most ebben a blogbejegyzésben!

 

 

A múlt héten írtam egy cikket  Hard Dog Race: Hat láb, két szív, egy büszkeség! – Spartan kutyákkal!   címmel, melyből kiderült, hogy vannak olyan fizikai igénybevételt igénylő, ügyességi rendezvények, amelyeknél a gazdiknak és a kutyusoknak együtt kell az akadályokat teljesíteniük.

 

Tudod, mi az az „agility”?
Ez a kutyus vidáman veszi az akadályokat (Fotó: Biri-Szabó Renáta)

 

Az említett anyagban be is mutattam egy ilyen versenyt, pár nappal ezelőtt pedig Székesfehérváron is szerveztek hasonló próbatételt. Így a téma szinte elém hullott, s persze, hogy nem léphettem át felette!

A fehérvári programot – amely hivatalos agility versenynek számított - a Kutya Kaland SE szervezte. A verseny célja az volt, hogy versenyzési lehetőséget teremtsen az agilityseknek a versenyzésre, és a versenyszituációs gyakorlásra. A gazdik és kutyusaik nemcsak Fejér megyéből / Magyarországról érkeztek, hanem nemzetközileg is meghirdették a programot. (Rendszeresen leginkább a szerbek és a szlovákok szoktak jönni.)

Összesen 130-an neveztek be a megmérettetésre, amely a tavaszi-nyári időszakban igen szép számnak számít. A téli versenyeken 180-200-an is szoktak lenni.

Tudod, mi az az „agility”?
Népszerűek az agility versenyek (Fotó: Biri-Szabó Renáta)

A Kutya Kaland SE vezetőjétől, Ádám-Bökényi Bernadettől megtudtam, hogy az agility bármilyen kutyafajtával űzhető, sőt kortól és nemtől is független. Ez egy olyan ügyességi kutyás sportot jelent, ahol teljes mértékben a kutyus és a gazdi igényeihez, életkorához, stílusához igazítják a feladatokat a szervezők, s a pályákon mindenki megtalálja magának azt a kihívást, amely motiválja, és sikerélményt nyújt számára.

Az agility megerősíti a kutya és a gazdi közötti kapcsolatot, jó arra, hogy kellőképpen lefárasszuk négylábú kedvencünket, s, hogy megfelelő kondiban tartsuk. Kölyköknél növelhető vele a motiváció, a bántalmazott ebeknél pedig a rehabilitációt segíti elő. A pozitív megerősítés, a gazdival töltött minőségi idő, a türelem, a kitartás és a rendszeresség minden alkalommal sikert arat!

 

Tudod, mi az az agility?
Az agility jó arra, hogy kellőképpen lefárasszuk négylábú kedvencünket (Fotó: Biri-Szabó Renáta)

 

A versenyeken a kutyákat marmagasságuk alapján 3 méretosztályba (small, medium, large), eredményeik alapján pedig teljesítményosztályokba (kezdő, A1, A2, A3) sorolják.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/05/12/tudod-mi-az-az-agility/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >