Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow II. András király szellemi vetélkedő
II. András király szellemi vetélkedő Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. május 15.
ImageCsütörtökön rendezi az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület II. András király címmel kiírt szellemi vetélkedőjének az elődöntőjét – idén összesen 21 csapat részvételével. Az elmúlt évek hagyományait folytatva a város történelmét feldolgozó versenyen a királytéma mellett a török uralom, valamint az utcák fehérvári kötődésű névadói is szerepelnek. Az eredményhirdetés pénteken délelőtt lesz, a döntőbe hat csapat juthat be.

 

 

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület – folytatva a hagyományt – II. András király címmel rendez szellemi vetélkedőt a klubtagoknak. Az Árpád-ház programhoz fűződő vetélkedő elődöntőjére május 17-én, csütörtökön kerül sor: a 21 csapat három-három csapattaggal, négy csoportban ad majd számot tudásáról 8.30 órától, a Lövölde utcai szolgáltatóházban.

Csetényi Attiláné
, az Egyesület elnöke a 2013 óta élő hagyományról, a város gazdag történelmi múltjáról szóló, nyugdíjasokat megmozgató idei vetélkedőről elmondta, hogy a II. Andráshoz kapcsolódó fő téma mellett a tavaly elkezdett török uralom (1688-XVIII. századig) időszaka, valamint Székesfehérvár utcáinak fehérvári kötődésű névadói is szerepelnek. Az egyesületi elnök kiemelte, hogy a jelentkezők aktívan készülnek az előre kiadott anyagok alapján, könyvtárba, levéltárba járnak – a nyugdíjasok átlagosan 60-70%-os eredményt érnek el évről évre, így a döntőbe kerülést valóban csak néhány pontnyi különbség dönti el. A vetélkedő céljaiból, értékeiből – a testvérvárosi kapcsolatok ápolásával is – a nyitottságot, az egymástól való tanulást és a szűkebb-tágabb pátriánk megismerését emelte ki.

Az ötödik, a Szent István emlékévtől megrendezett vetélkedőről dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, a zsűri elnöke elmondta, hogy a színvonalas és nehéz versenyre komoly, intenzív felkészülés szükséges: mind országos köztörténeti, mind helytörténeti vonatkozásokban. A rendezvény népszerűségéhez és eredményeihez a remek vetélkedős forgatókönyv is hozzájárul, a fontos és jó munkához egészséget és sikert kívánt.

Fejes Rudolf
egyesületi titkár, a vetélkedő fő szervezője a három hónapos készülési időszak végén annyit árult el az elődöntő menetéről, hogy harminc, feleletválasztós és kiegészítendő kérdést, illetve szöveg-kiegészítést tartalmazó, valamint két táblázatból álló, rejtvényes izgalmakat is kínáló feladatlapot kell megoldaniuk a csapatoknak. Május 18-án, pénteken 9 órakor kezdődik az eredményhirdetés: a döntőbe jutott hat csapat ekkor kapja meg azt a témát – II. András mellett a város barokk épületeinek a kérdéseivel –, amelyet ki kell dolgozniuk a döntőre, és ahol azt kiselőadás formájában kell bemutatniuk.

A vetélkedő zsűrijének tagjai Csetényi Attiláné, dr. Csurgai Horváth József és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója lesznek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >