Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Imádják a madarak a megújult Sóstót Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. május 16.
ImageSárfutó és gólyatöcs, bíbic és üstökös réce, gulipán és szárcsa – igazi madárparadicsom lett a Sóstó Természetvédelmi Terület. Kell legalább egy-két év mire beáll az ökoszisztéma, de az már most látszik, hogy a fertős jellegű, sokszínű vidéket, nyílt vízfelületekkel, tocsogós mocsarakkal és új költőszigetekkel imádják a madarak.

 

 

Sárfutó és gólyatöcs köszöntött miindenkit a Sóstó Természetvédelmi Területen, majd egy bíbic úszott szinte elérhető távolságra. Gazdagabb lett az élővilág - mondta el Csete Gábor természetvédelmi referens: "már a tavasz elején több madárfajt lehetett megfigyelni, mint a rehabilitáció előtt". Hozzátette, kell legalább egy év az ökoszisztémának, mire beáll az egyensúly, de az már most látszik, hogy a fertős jellegű, sokszínű vidéket a nyílt vízfelületekkel, tocsogós mocsarakkal és új költőszigetekkel imádják a madarak.

A barna rétihéja is feltűnt a levegőben, aki régi lakója a területnek, és még a kotrás, építés sem zavarta, ugyanúgy megjelent tavasszal és itt költött a területen. Sőt, a még alacsonyabb egyedszámmal rendelkező, fokozottan védett gólyatöcs is fészkel a területen.

Fontos táplálkozóterület is a Sóstó, a környék több gazdag madárvilágú területéről (Sárrét, Velencei-tó, Dinnyési fertő) is "átugranak csemegézni" a madarak, de állandó lakóhelyül is sokan választják. A rehabilitáció során az ökológiai szempontokat tartották szem előtt, a térség eredeti fertős jellegét erősítették, kiegészítve tájba illő sirálykiülőkkel, a kikotort iszapból létrehozott költőszigetekkel, vagy éppen a madármegfigyelést segítő lesekkel.

A megújult Sóstó Természetvédelmi Terület átadására várhatóan júliusban kerül sor, ezt követően érdemes lesz séta közben is megcsodálni az élővilágot a területen.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >