Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyarok Margatban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. május 17.
Reprezentatív kiállítás nyílik csütörtök délután egy szíriai-magyar régészeti misszió eredményeiből. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban annak a Margat várában 11 éve folytatott ásatásnak a kerámiáit is láthatjuk, ahol 800 éve II. András ellátogatott, és amelynek az építését finanszírozta. A megnyitón Franta Dezső kurátor, a régészeti anyag restaurátora beszél a nem mindennapi ásatásról.

 

 

A Szíriai-Magyar régészeti misszió legújabb eredményeiről nyílik kiállítás „Akkor és most – Magyarok Margatban” címmel ma 17 órakor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

A közel-keleti Margat várában 11 éve folynak ásatások – ide látogatott 800 éve II. András és finanszírozta az építkezést. A reprezentatív kiállításon korabeli kerámiákat, dokumentumokat, a felméréseket, maketteket láthatunk.

A megnyitón Franta Dezső kurátor, a régészeti anyag restaurátora beszél a látogatóknak a nem mindennapi misszió eredményeiről, érdekességeiről, aki 2011 óta vesz részt a munkákban:

„Az ásatások során előkerült kerámiák hordozzák a legtöbb információt az adott korról, ezért fontos a restaurálásuk. A 2016-17-es ásatásokon a lovagok által lakott várrész egy régebbi ciszternából előkerült több, mint 500 db tányér (egy része ép) nagyobb része töredék, de kiegészíthető. Most azon dolgozunk a szír kollégákkal.” – fogalmaz ajánlásában a szakember.

A tárlat május 30-ig látogatható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >