Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Parkfelújítás kezdődik a Jávor Ottó téren Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. május 17.
ImageElkezdődnek a parkfelújítási munkák a Jávor Ottó téren: az Önkormányzat a tavalyi parkolóépítés tervezésével egy időben határozott a park felújításáról, 253 millió forint összértékben. A tervek szerint a téren lévő három köztéri emlékmű új elrendezéssel, a park megszépült, virágosabb környezetben és új burkolat kialakításával, sétányokkal, szökőkúttal várja a jövőben az arra sétálókat. Itt kap helyet a születések parkja, továbbá a beruházással megújul a közvilágítás is. A munkálatokkal várhatóan szeptemberre végeznek.

 

 

Minden évben újabb zöldterület újul meg Székesfehérváron: a történelmi Belváros peremén lévő Jávor Ottó téren évtizedek után parkfelújítási munkák kezdődnek, bruttó 253 millió forint összértékben.

A járókelők és kutyasétáltatók által is kedvelt parkban található a Katyni emlékkereszt és a Corpus Hungarikum szobor, valamint a park nevét is megalapozó Jávor Ottó emlékkő. Jelenleg néhány pad kínál lehetőséget a pihenésre, a terület szélein vannak kialakítva virágágyások, a tér központi része azonban alapvetően kihasználatlan. A vörös murva burkolat a felújítások ellenére nem ideális sem használati, sem esztétikai szempontból. A park szélén a tavalyi évben egy 40 férőhelyes parkoló kapott helyett, ami a felújított Várkörút parkolóhelyeit pótolja. Az Önkormányzat a parkoló tervezésével egy időben határozott a park felújításáról.

„Csodálatos adottságokkal rendelkező területen vagyunk, egy nagyon sűrűn lakott városrész mellett, a Belváros szomszédságában: egyáltalán nem mindegy, hogy ez a park milyen képet mutat. Ráadásul három emlékmű is található a téren – ezeket kellett a tervezés során figyelembe venni. Azt gondolom, hogy a következő hónapok munkájának elvégzését követően egy nagyon szép közparkkal gazdagodik Székesfehérvár.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a területbejáráson. Elmondta, hogy hatezer növényt telepítenek a felújítás során, nő a faállomány, a murva helyére burkolattal fedett sétányok kerülnek, és egy új természeti elem is bekerül a parkba a szökőkút megépítésével. Hangsúlyozta, hogy a három emlékmű a téren marad, és a parkosítás, a zöldterület arányának fenntartható módon való növelése, a környezetvédelem szempontja elsődleges a felújítás során. A polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal, a Városgondnokság és a tervezők előkészítő munkájáért, a kivitelezőknek pedig jó munkát kívánt az elkövetkező hónapokra.

Kálmán Lilla
, a Környezetvédelmi iroda vezetője elmondta, hogy a tér Ősz utca 5. szám alatti épülethez vezető sétányának két oldalán alakítják ki a születések parkját: az elkövetkező 15 évben évente 1-1 fát ültetnek az előző évben Székesfehérváron született kisgyermekek tiszteletére. A felújítás során 14 új fát ültetnek a téren (a tavalyi parkoló építésekor a Városgondnokság már 11 új fát már elültetett a területen). A munkálatok során a parkban három fa kivágására kerül sor.

A városi igényeket és a környék adottságait figyelembe véve Izmindi Réka tájépítész készítette el a terveket, melyek alapján a három köztéri emlékmű egy képzeletbeli háromszöget zár be: ez lesz a helyszíne a jövőben a hagyományos rendezvényeknek, megemlékezéseknek. A Corpus Hungarikum szobor körül térkő-gyöngykavics burkolatot alakítanak ki, ami széles sétányokkal kapcsolódik a park többi részéhez. A szobor körüli kis teret növények és gyepfelület szépíti. A Katyn emlékkereszt új helyre kerül: ezzel kiemeltebb pontján lesz a térnek, lépcsőfellépőkkel lehet megközelíteni, és térkő burkolaton áll majd. A Jávor Ottó emlékkövet a Várkörút – Kígyó utca kereszteződésénél lévő parkolóhoz vezető új út mellé helyezik. Az emlékművek környezetébe évelőket, hagymás virágokat, díszfüveket és rózsákat ültetnek.

A Jávor Ottó tér közepére egy 90 m² alapterületű vízmedencés szökőkút kerül. Az új tér határait változó magasságú kistámfalak és az azokhoz simuló lankás rézsűk adják, amikbe különböző növényeket ültetnek. A parkot keresztező széles sétányok térkő burkolatot kapnak, aminek az egyhangúságát a térkövek kétféle színe és a tervező által megálmodott sorminták oldják. A beruházás során átépítik a közvilágítást: a Fő utcai kandeláberekkel megegyező, díszes lámpaoszlopokat helyeznek el, amelyek a karácsonyi díszvilágítás elhelyezésére is alkalmasak lesznek.

A kivitelezési munkákat az építőipari nívódíjas DEEP Forest Kft. végzi el, a befejezés várható időpontja 2018. szeptembere. Szekeres Péter műszaki igazgató köszönetét fejezte ki, hogy a közjóért dolgozhatnak egy ilyen nemes munkán, valamint a város segítségét az előkészítésben. Néhány bontási munkával kezdik a kivitelezést, a meglévő burkolatok, utak bontása után pedig a közműkiépítés, a szökőkúthoz kapcsolódó műtárgyak építése lesz a feladat, majd ez után következik a parkosítás és a térburkolás. A munkavégzéshez szükséges munkagépeket, anyagokat a Kígyó utcáról szállítják a területre, emiatt a parkolásban és a közlekedésben lehetnek apróbb fennakadások – kérik a környéken lakók türelmét és megértését a munkavégzés idején.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >