Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ultrabalatontól a Spartathlonig - Együtt lélegezve a természettel
Ultrabalatontól a Spartathlonig - Együtt lélegezve a természettel Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. május 22.
ImageTűző napon 30 fok feletti hőmérsékletben futottak az idei Ultrabalaton résztvevői. Testükről ömlött az izzadtság, és szájuk-torkuk hűs víz után könyörgött. A legklasszikusabb ultra, a Spartathlon futói persze átéltek már ennél kínzóbb hőséget is – köztük a fehérvári Soós Péter, aki nem először rótta a köröket a Balaton körül és persze az említett görögországi versenyen is feltűnt már.

 

 

Idén tizenkettedik alkalommal rajtolt el az Ultrabalaton. Tavaly a 218,2 kilométeres távot körülbelül kétszázan egyedül teljesítették, a többiek pedig – körülbelül 1000 csapat - váltóban, Aligától Aligáig. Idén 1300 csapat és 214 egyéni futó ugrott neki a 221 kilométeres távnak.

A versenyen a székesfehérvári Soós Péter párban indult egyik barátjával, Tóth Csabával, és a 18. helyen értek célba 22:57:27-es eredménnyel. (Férfi páros mezőnyben, a 60 körüli indulóból.) A kétfős váltó mindkét tagja régóta rója már a kilométereket, bár erre a megmérettetésre Péter eredetileg egy másik barátjával nevezett be, aki időközben lesérült, így nem tudta elvállalni a feladatot. Ezért jött a „vészmegoldás”, a katonatiszt Csaba, aki kiváló választásnak bizonyult (és nemcsak azért, mert 30 km-rel többet vállalt be).

Ultrabalatontól a Spartathlon-ig – Együtt lélegezve a természettel
Soós Péter és Tóth Csaba 22:57:27-es eredménnyel futotta le az Ultrabalatont

Pétert a fehérváriak jól ismerhetik, hiszen általános és középiskolás korában már leigazolt versenyző volt: atlétizált a Videoton SC-nél, majd öttusázott az Alba Volánnál. 22 éve fut folyamatosan: 16 éves volt, amikor lefutotta a 28 km-es maratont, és 1995 óta aktívan részt vesz a magyar futóéletben. Az utóbbi években pedig az ultrafutás irányába mozdult el.

Az elmúlt 20 év alatt az összes budapesti maratont lefutotta: mind a 16 Budapest Nike Félmaratont, 13-szor a Budapest Maratont. A legjobb ideje 1:32 volt félmaratonban, és 3:26 maratonban. Ultrában 50-es és 100-as futásokat csinált. A 6 napos futások alatt 504,22 km-t tett meg.

Ultrabalatontól a Spartathlon-ig – Együtt lélegezve a természettel
Soós Péter gyermekkora óta imád futni

A sorból persze az Ultramaraton sem hiányozhatott! A balatoni futáson 2009-ben vett részt először – akkor egyéniben -, s a 40. helyen végzett 29:37:22-es idővel. (Akkor rövidebb volt a táv, 212 km). A következő évben szintén egyedül vágott neki a versenynek, ahogy 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben is.

Mint mesélte: élete legjobb UB-ja a 2012-es lett volna, ha nem jön közbe a rekkenő hőség: ekkor volt az Ultrabalaton történetének legmelegebb versenye! Közel negyven fokban kellett futnia Tihanyból Tihanyba. (Az az év volt az utolsó, amikor a rajt/cél Tihany volt.) A verseny pont a névnapjára (Péter/Pál napjára) esett, tehát nem a szokásos májusi meleg fogadta a résztvevőket, hanem igazi, forró kánikula.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/05/19/ultrabalatontol-a-spartathlonig-egyutt-lelegezve-a-termeszettel/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >