Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Szatzker Csaba, a kincsesi Forrest sosem áll meg
Szatzker Csaba, a kincsesi Forrest sosem áll meg Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - Fejér Megyei Hírlap   
2018. május 22.
ImageKincsesbányán lakik az egykori válogatott senior futó, aki több mint 30 (!) éve tartja az utánpótlás országos csúcsot 2000 méteren, s a mai napig is rója a kilométereket. Szatzker Csaba lassan 45 (!) éve szedi szaporán lábait a versenyeken, gyűjtve az érmeket és a kupákat, s még most is mindennap futva jár be a munkahelyére, s onnan haza, a 12 órás munka után!

 

 

Nem zavarja, ha fúj a szél, szakad a hó, tűzi a nap vagy veri az eső a hátát. Ő csak fut. – Mint Forrest Gump. (Csak ő nem áll le soha.) Szatzker Csaba régen elhagyta már a fél évszázados életkort. Híres arról, hogy a tévé-sör-újság kombinációja helyett inkább felpattan a kanapéról és beleveti magát egy erdőbe, vagy benevez az egyik futóversenyre. S milyen jól teszi! Sorra viszi haza senior kategóriában a díjakat, és kiemelten figyel arra, hogy egészséges életmóddal ajándékozza meg testét (és lelkét).

Az utóbbi időben ugyan kevesebbszer állt rajthoz, de azért nemrég begyűjtött egy ezüstöt is 1500 méteren a fedett pályás szeniorbajnokságon.

„Ó, semmi különös nincs velem, csak edzegetek, készülök a nyári pályabajnokságra, indulok rövidebb távú versenyeken, ahogy éppen kedvem tartja, hogy aztán augusztustól növeljem a távokat, s jöhessenek a félmaratonok és a maraton” – mondja szerényen.

 


 

S mivel a sérülések kezelésére, megelőzésére nagyon hatékony terápiának számít az úszás, így ez is beépült az életébe egy baleset után.
„Pár éve még nem gondoltam volna, hogy 55 évesen át fogom úszni a Balatont, de júniusban ez a terv is meg fog valósulni!” – jelentette ki bizakodóan (és én hiszek is neki).

Csaba jelenleg heti egy-két alkalommal a Bregyóban rója a köröket a 14-18 éves ARAK-os fiatalokkal. Meglepő lehet a látvány egy külső szemlélő számára, de úgy tűnik, hogy ez a „kuriózum” mindenki számára hasznosnak bizonyul. Mint mesélte: Véninger Kati, a gyerekek edzője szervezte be a programba, hogy egymást lelkesítsék és „húzzák” a csapatban.

Csaba egyébként több mint 40 éve fut, s több százezer megtett versenykilométert tudhat maga mögött. Mindig is a futás volt az élete, de emellett az atlétika többi ágát is kipróbálta. Janecskó András kezei között nevelkedve a gyaloglás és a kalapácsvetés mellett szinte minden versenyágban elindult. Sőt, megmérettette magát fociban, kézilabdában, kis tornákon, és nem maradhatott el a sakk, az asztalitenisz és a sífutás sem!

Fiatalon 800 métertől a maratoni távig versenyezett – viszonylag komoly eredménnyel. Most viszont csak arra összpontosít, amiben a legjobbnak tartja magát, mert úgy gondolja, hogy minden táv másfajta felkészülést igényel, és büntetlenül nem lehet egyszerre mindenre koncentrálni. Ennyi év tapasztalat után már nem forgácsolja szét az energiáit.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.feol.hu/hetvege/szatzker-csaba-a-kincsesi-forrest-sosem-all-meg-2347053/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >