Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magyar Opera200
Magyar Opera200 Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. május 25.
A Kékszakállú herceg vára bemutatójának 100. évfordulóján, tegnap érkezett Székesfehérvárra a Magyar Állami Operaház országjáró sorozata. Ennek keretében Ókovács Szilveszter főigazgató adta át jelképesen Brájer Éva alpolgármesternek és a város könyvtárainak és zenei intézményeinek a Magyar Opera200 című kiadványt. A sajtóeseményen szó volt az „Operát az Operából” elnevezésű, egyéves turné székesfehérvári előadásáról is.

 

 

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera. A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik, mondta el Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, aki ma Székesfehérváron adta át jelképesen a hiánypótló gyűjteményt Brájer Éva alpolgármesternek és a város könyvtárait, közgyűjteményeit képviselőknek a Városházán.

„Az Operaházba egyszer minden gyermeknek el kellene jutni, hiszen ez az élmény meghatározhatja egész életét, a zenéhez, a tánchoz, a kultúrához való viszonyát.” - hangsúlyozta az átadás alkalmából Brájer Éva alpolgármester. A székesfehérvári zeneszerető közönség körében rendkívül népszerű a Filharmónia bérlet, a nyári templomi koncertsorozatok, a Musica Sacra nyár esti koncertje a Nemzeti Emlékhelyen. Az elmúlt tíz év alatt négyszeresére emelkedett az ifjúsági hangversenybérletesek száma. „Ezekből az adatokból is jól látszik, ha nívós, színvonalas módon közelítünk a kultúrához, arra fogékonyak az emberek. A kultúra iránti nagyfokú érdeklődés és a város elkötelezettsége magával hozta, hogy a már évtizedek óta működő kulturális intézményeink mellett újakat is alapítottunk, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári kortárs balett intézményét. A következő nagy feladatunk egy Székesfehérvárhoz méltó hangversenyterem megvalósítása lesz.” - emelte ki az alpolgármester.

Ókovács Szilveszter és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője a mai székesfehérvári eseményen arról is tájékoztatást adott, hogy az Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló „Operát az Operából!” sorozat jegyében a Fejér megyei közönség 2018. november 23-án hallgathatja meg Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját (amelynek talán leghíresebb áriája a „Nessun dorma” kezdetű) Szabóki Tünde, Rácz István, Kovácsházi István, és Sáfár Orsolya előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hallhatja a közönség. Az előadásokra a jegyek megvásárolhatók lesznek a helyszínen és az Opera weboldalán (www.opera.hu) június 1-jétől.

A Magyar Opera200  gyűjteményt az érdeklődők többek között a Vörösmarty Mihály Könyvtár zenei részlegében, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, valamint az Aranybulla Könyvtárban is meghallgathatják majd.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >