Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Pukedli Lengyelországban
Pukedli Lengyelországban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. május 25.
ImageMúlt hétvégén az Opole Napok keretében lengyel testvérvárosunk számos nemzetközi eseménynek adott otthont, melyet ukrán, német, litván és cseh testvérvárosai mellett Székesfehérvár küldöttségével együtt ünnepelt.

 

 

Székesfehérvár és Opole testvérvárosi kapcsolata hivatalos formát 40 évvel ezelőtt kapott, bár az együttműködés már 60 éves múltra tekint vissza. Az Opole Napokon minden testvérváros bemutatkozott egy-egy produkcióval. Székesfehérvár idén egy különleges színházi performanszot vitt a lengyel közönség elé. A Vörösmarty Színház művészei Blaskó Borbála rendezésében és főszereplésével bemutatták Opoleben a Pukedli című kortárs darabot. Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő tragikus és groteszk komédiájának székesfehérvári feldolgozása nagy sikert aratott az Opolei Bábszínház értő közönsége előtt. A találkozó alkalmával, Arkadiusz Wisniewski, Opole polgármestere átadta Balsay Istvánnak azt a dokumentumot, melyen Székesfehérvár korábbi polgármestere 1993-ban a testvérvárosi kapcsolatot kézjegyével megerősítette. Az Opolei Napokra a székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is meghívást kaptak, akik évtizedek óta szoros kapcsolatot ápolnak Opole várossal és Opole régióval egyaránt, munkájukkal elősegítve a két térség együttműködését az élet minden területén.

A székesfehérvári delegáció Balsay Istvánnal és Demeter Zsófia korábbi múzeumigazgatóval együtt pénteken koszorút helyezett el az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának évében Opoleben állított emlékoszlopnál, majd részt vett a két város testvérvárosi együttműködésének kerek évfordulója tiszteletére szervezett magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat bemutató konferencián. A Városháza dísztermében megrendezett eseményen több lengyel egyetem előadója is ismertette az opolei közönséggel, többek között a helyi egyetem hallgatóival, a több mint 1000 éves közös történelmünk legfontosabb eseményeit. Az konferencia fővédnöke dr. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul asszony volt.

Szombat délután öt új busz átadására került sor, mely ezentúl egy-egy testvérváros nevét viseli és a buszban az adott testvérvárosról egy ismertető is olvasható. A vendégeknek az ünnepélyes buszavatót követően lehetőségük volt a város polgármesterével együtt a Székesfehérvárról elnevezett busszal egy kellemes körutat tenni az Odera mindkét partján elterülő városrészeket is érintve.

Az Opole Napok zárásaként a pünkösd vasárnapi szentmisét követően Kazimir opolei herceg szobrának avatására került sor, mely a város főterén büszkén hirdeti a 800 éves város gazdag múltját. Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a múlt mint erős gyökérzet segítse Opole fejlődését és virágzását a jövőben. A szobor alkotója Witold Pichurski helyi szobrászművész, aki többször is járt már Székesfehérváron a testvérvárosi művésztábor programjának keretében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >