Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?
Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. május 29.
ImageFüstölő? Elektromos riasztók? Különleges, „távoltartó” növények? Bűzlő spray a testünkre fújva? „Érdekes” kipárolgást eredményező ételek fogyasztása? Mivel tudjuk távol tartani a kis vérszívókat? Van-e hatásos módszer, vagy marad a hessegetés, csapdosás, s a sértett bőrfelszín vakargatása?

 

 

 

Nemrég szó volt arról, hogy a szúnyogok – mintha egy precíz műtétet hajtanának végre – nagyon kifinomult módon végzik a vérszívást: a bőrünk alá szúrnak egy vékony kis csövet, ami hat apró tűből tevődik össze. Ezek együttes működése szükséges a vérszíváshoz. Az első két tű nagyon éles, észre se venni, ahogy behatolnak a testünkbe. A második pár kampóként működik, megtartják a szöveteket, hogy a harmadik pár elvégezhesse a dolgát: ezeken kémiai receptorok vannak, amelyek segítenek megtalálni a vért, és fel is szívható velük a nedv.

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?
Alattomosan hatolnak a bőrünkbe (Fotó: holidayhipermarket.co.uk)

 Azt is említettem már, hogy a szúnyogok nagyon sok betegséget hordozhatnak: maláriát, nyugat-nílusi vírust, sárgalázat, dengue-lázat, vagy „simán csak” viszketést és kellemetlenséget zümmögésükkel, látókörünkbe történő behatolásukkal.

E rovarok a vírusokat nyálukkal adják tovább emberről emberre vagy állatról emberre szállva. (A hatodik tűvel juttatnak olyan kémiai anyagot a bőrbe, amely a vér kiszívását megkönnyíti. Ez egy antikoaguláns anyag, és a vér megalvadását akadályozza meg.) A nyugat-nílusi vírus az Egyesült Államokban is megtalálható, míg a malária, dengue-láz főként a trópusi területeken fordul elő.

 

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?
A dengue-láz tünetei az egész testünkben jelentkeznek (Fotó:parentinghealthybabies.com)

 

A harapásnyom egyébként el is fertőződhet (akkor is, ha az előbb említett betegségekről nincsen szó a csípés során), mivel a csípés megsérti a bőrünket, és a vakarás során bekerülhetnek a baktériumok a testünkbe. Ezért ajánlott vakarás helyett hidrokortizol tartalmú krémet vagy zselét az adott felületre kenni. A hideg, jeges borogatás is segíthet. (Vagy önuralmat gyakorolva megvárni, míg az irritáció megszűnik.)

A csípés során erős allergiás reakció (anafilaxia) is előfordulhat, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

Ha pedig ennyi gond van ezzel a zümmögő rovarral, akkor persze, hogy meg akarunk szabadulni tőle – vagy inkább a közelünkbe se engedni.

A legtöbben fújkodják magukat azokat a spraykkel, amelyek szúnyogok elriasztására alkalmasak (legalábbis a használati útmutató szerint). Ugyanilyen alapon működnek kenőcsök, krémek. Régebben ezek eléggé kellemetlen szagot árasztottak, s még a barátokat is elűzték használója környezetéből. Mára viszont már igen finom illattal kínálják.

 

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?
Ma már kellemes illatú szúnyogriasztók léteznek (Fotó: today.com)

 

Nemrég egy szabadtéri hegedű-koncerten voltam apukámmal, ahol napnyugta után hatalmas szúnyogfelhőben találtuk magunkat. A környezetünkben volt, aki citromos törlőkendőt húzott végig karjain, nyakán, arcán és lábain, s tényleg nem kellett annyit csapkodnia, mint nekünk.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/07/30/hogyan-vedekezzunk-a-szunyogok-ellen/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >