Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták a jubileumi Zenei Nevelésért Díjakat
Átadták a jubileumi Zenei Nevelésért Díjakat Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. május 30.
ImageBergerné Szőnyi Anna zenetanár, Radics Éva ének-zene tanár és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kapta a Zenei Nevelésért Díjat idén Székesfehérváron. A napokban tartotta tizedik hangversenyét és díjátadóját a Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére 2007-ben létrehozott Zenei Nevelésért Alapítvány. Az esten zeneovisok, általános és középiskolás diákok, valamint pedagógusaik léptek fel.

 

 

Tizedik alkalommal adták át a Zenei Nevelésért Díjat Székesfehérváron. A Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére 2007-ben létrehozott Zenei Nevelésért Alapítvány ünnepi hangverseny keretében adta át az elismeréseket.

Hartyányi Judit, az Alapítvány kuratóriumának elnöke a szeretet fontosságát hangsúlyozta megnyitó beszédében, mint mondta, a zenei nevelésnek is ez a kulcsa: a pedagógus mindazt, amit tanult, azaz, amit szeret átadja azoknak, akiket szeret, a gyermekeknek. Brájer Éva alpolgármester a város nevében mondott köszönetet az alapítványnak, hogy ilyen nagy szeretettel, nagy felelősségérzettel vitték tovább Eszti néni munkásságát, szellemiségét.

Az est díszvendége volt Karcagi Gyuláné tanító, néptánc pedagógus, aki már több, mint 45 éve nem Fehérváron él, de mint fogalmazott, a szíve mindig ide húzza, mert "ekkora szeretet csak Székesfehérváron van, máshol nincs". Szintén a jubileumi hangverseny díszvendége volt Molnár Dezsőné ének-zene tanár, akit egykori tanítványa, Kneifel György kalotaszegi dallamokkal köszöntött.

Az idei Zenei Nevelésért Díj egyik kitüntetettjének legkisebb tanítványaival folytatódott a hangverseny. Bergerné Szőnyi Anna zeneovisai adtak rövid betekintést a foglalkozásokba. Többek között ezért, a legkisebbekkel való foglalkozásért lett idén Bergerné Szőnyi Anna az egyik díjazott. Méltatásában Palócz Réka, a Hermann László Iskola igazgatója úgy fogalmazott, óriási lelkesedéssel és nagy alázattal végzett munkája során nagyon sok gyermekkel és szülővel ismertette, szerettette meg a zenét, a muzsikálás örömét. Zenepedagógusi munkája mellett szintén Bergerné Szőnyi Anna nevéhez fűződik a Tálos Edit Alapítvány “felrázása”, mint Palócz Réka fogalmazott: "ő ébresztette fel csipkerőzsika álmából", és az alapítvány azóta is nagyon fontos támogatója a Zeneiskolának.

A Kodályos és Hermannos tanár, diák műsorszámok után az idei második díjazott, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium nevében Palócz Réka igazgató vette át az elismerést. Kneifel Imre a Kodály Zoltán Iskola igazgatója, a Zenei Nevelésért Alapítvány kuratóriumának tagja a zeneiskola a többi iskolatípustól eltérő tanítási formájára, az egyéni okatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az ilyen alkalmakkor, a hangszeres tanulmányok mellett mindig jut idő a diák lelki építésére, a jóra, szépre nevelésre is. Az Állami Zeneiskola, Városi Zeneiskola vagy legújabb nevén Hermann László Szakgimnázium tanárait mindig ez a módszer, ez a szeretetteljes légkör jellemezte.

Az est harmadik díjazottja egy nem zenei képzésre szakosodott iskola ének-zene tanára, kórusának vezetője, Radics Éva volt, aki az általa vezényelt Ciszterci leánykar és a Ciszterci vegyeskórus produkciói után vehette át elismerését. Méltatásában Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója a kórustagok arcáról sugárzó örömöt, boldogságot emelte ki, mint mondta: érkezésekor nem csak azt kérték Radics Évától, hogy "legyen rendben az ének-zene oktatás", hanem, hogy bekerüljenek a város azon intézményei közé, akik minőségi műsort tudnak adni. Azóta négy kórus működik az iskolában, de még a szülőkből, nevelőkből is alakult egy vegyeskar, és a diákok sorra indulnak a megmérettetéseken.

Az ünnepi hangversenyt a Hermann László Vonós Kamaraverseny győztesei, valamint a zeneiskola növendékeinek mezőföldi népdalválogatása zárta.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >