Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Futópálya, kondipark és focipálya is szolgálja a sportolni vágyókat
Futópálya, kondipark és focipálya is szolgálja a sportolni vágyókat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. május 30.
ImageTömegek veszik igénybe nap mint nap az új Túrózsáki úti szabadidőparkot, amely immár száz százalékos készültségi szinten áll. Az Öreghegy lábánál kialakított, sportolási lehetőségek sokaságát kínáló és az egészségre nevelést szolgáló fejlesztés projektzáró rendezvényét pedig már meg is tartották dr. Cser-Palkovics András polgármester és a városrész önkormányzati képviselőinek részvételével.

 



A „Túrózsáki út mellett szabadidőpark és sétány kialakítása” című, TOP-6.3.2-15-SF1-2016-00001. számú projekt célja, hogy a lakosságnak egy zöldebb, egészségesebb levegőjű, sportolási lehetőséggel felszerelt parkot  biztosítsanak, mely az egészségmegőrzést, a környezettudatos és egészséges életmódra történő nevelést is szolgálja. Fontos cél volt továbbá a fejlesztés megvalósítása során a természeti örökség megőrzése, védelme, így a kivágásra szánt, elöregedett fafajok helyett közel 100 darab olyan fát ültettek, amelyek megfelelnek a park adottságainak és a város éghajlatának is.

A kicsivel több mint 300 millió forint összértékű, teljes támogatottságú projekt komoly előrelépést jelent azon cél eléréshez, hogy Székesfehérvár a városi környezeti és infrastrukturális elemeinek jó állapotával szolgálja a lakosságot. A közösségi terek kialakítása kiemelten fontos a város számára, azonban ahhoz, hogy az újonnan létrehozott terek valóban élhetőek és működőek legyenek, lényeges az adott területen élő emberek igényeinek figyelembe vétele.

A Túrózsáki projekt keretében megépült a rekortános, azaz rugalmas felületű futópálya (280 m hosszú, 1,5 m széles), a műfüves focipálya (20x40 m), a kosárlabdapálya (15x28 m), a mozgássérültek számára kialakított kondipark (5 db eszköz), a fitneszpark (6 db eszköz), a kondipark (13 db eszköz) és a játszótér (12 db eszköz). Kialakították a sétányt a Túrózsáki úttól egészen a Bártfai utcáig (3 m széles), az akadálymentes vizesblokkot a szabadidőpark területén (45 m2), az ennek ellátását szolgáló vízvezetéket (142 m) és a szennyvízcsatornát (136 m). Új vizesblokk készült a Pozsonyi úti időszaki piac területén, kihelyezték az utcabútorokat, és telepítettek egy  9 kamerából álló térfigyelő kamerarendszert is. A projektben kötelező soft elemként a környezettudatossághoz és a bűnmegelőzéshez kapcsolódó programokat is szerveztek a megvalósítás ideje alatt.

A Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány kivitelezését a  Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., míg a Pozsonyi úti vizesblokkét az Equitas Építő Kft. bonyolította. A kivitelezések száz százalékos készültségi szinten állnak, a május 3-i, 15-i és 24-i műszaki bejárásokat követően ma tartották a projektzáró rendezvényt.
A beruházás fontosságát mutatja, hogy hetek óta, hétköznapokon és hétvégén, a nap szinte minden szakában nagyon sokan használják a szabadidőcentrumot sportolásra, játékra, találkozásra. Bízunk abban, hogy ez a követező években is így lesz. – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy folytatódnak a sportcélú beruházások, jövőre elkezdik egy hasonló jellegű, ám nagyobb szabadidőcentrum kialakítását a Palotavárosi tavaknál.

Régi álma valósult meg a lakóknak, különösen az Öreghegyen élőknek a sportcentrummal, amely minden korosztályt kiszolgál, hiszen a gyerekektől az idősekig mindenki talál sportolási lehetőséget. A terület folyamatosan fejlődik és nagyon népszerű, kihasznált lett. – emelte ki Deák Lajosné önkormányzati képviselő, majd hozzátette: Miénk a tér és élet is van benne! A centrum szolgálja a közösségépítést, sőt, az óvodákat és az iskolákat is, amelyek itt tartanak különböző foglalkozásokat.

Östör Annamária önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a szabadidőparkot akadálymentesen az északi oldalról, a Túrózsáki utca irányából lehet megközelíteni, ahol 18 parkolóhelyet alakítottak ki. A déli oldalról, a Spar áruház parkolója felöl még idén lépcsőt építenek a könnyebb megközelíthetőség érdekében, a nyár folyamán pedig újraépítik a felbontott járdát a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium irányából.

Sokan azt gondolhatják a belvárosban, hogy Öreghegyen, a családi házas övezetben szabadabban lehet mozogni, a gyerekeknek futkározni. Ez valóban így van, ám az itt élőknek is szükségük van a közösségi térre, különösen a gyerekeknek jó ez, akik barátkozhatnak, hintázhatnak, mászókázhatnak. A sportcentrumra szükség volt, és az öreghegyiek örülnek neki, hogy van! – tette hozzá Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >