Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székelyföldi diákok látogattak Fehérvárra
Székelyföldi diákok látogattak Fehérvárra Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. június 01.
ImageSzékelykeresztúri diákok látogattak Székesfehérvárra, a Határtalanul program keretében. A 34 fiatalt és tanáraikat a Ciszterci Szent István Gimnázium látja vendégül mától egészen hétfőig, kirándulnak többek között a fővárosba, a Velencei-tóra és a Balatonra. A vendégeket tegnap Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a Városházán.

 

A Határtalanul programot a nemzeti összetartozás és a személyes kapcsolatok erősítésére hozták létre. Keretében az elmúlt években több tízezer magyarországi diák vett részt határon túli tanulmányutakon, és ugyancsak rengeteg külhoni fiatal tett többnapos látogatást az anyaországban.

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 9. A osztálya május 2-7-e között Erdélybe utazott a program keretében, látogatást tettek Nagyszalontán, Bánffyhunyadon, Kolozsváron, Segesváron, Székelykeresztúron és környékén. Megismerték a Sóvidék nevezetességeit, a Békás-szorost, és természetesen összeismerkedtek a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium kilencedikeseivel.

A viszontlátogatás sem maradt el, a székelyföldi iskolából tegnap érkezett 34 diák és több kísérőpedagógus Fehérvárra és környékére. Programjukban szerepel Székesfehérvár főbb nevezetességeinek megismerése, de ellátogatnak Budapestre, Zircre, Veszprémbe, a Balatonra, azon belül is Tihanyba, és a Velencei-tóra is.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket a Városháza Dísztermében.  Mint mondta, a város számára óriási jelentőségű a Határtalanul program, amely nagy lehetőségeket kínál az itt tanuló és az ide látogató fiataloknak egyaránt. Beszél a város történelmi múltjáról, királyi rangjáról és gazdasági szerepéről. Kiemelt témaként említette az oktatást, azt, hogy a városban 40-nél több általános és középiskola van, ahol több mint 20.000 diák tanul. Szólt a Székesfehérvári Diáktanácsról, a felsőoktatásról és annak fejlesztéséről, a Városháza Díszterméről és a koronaékszerek másolatairól.

A székelyföldi diákok hétfőig maradnak Magyarországon. A fehérvári fiatalok közös iskolai rádiós műsort állítanak össze június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, élményeiket egy közös műsor és egy iskolai kiállítás-élménybeszámoló formájában is megörökítik, de lesz közös vetélkedő és kenuzás is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >