Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jiaogulan: a hosszú élet titka
Jiaogulan: a hosszú élet titka Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. június 07.
ImageEgy dúsan burjánzó növényt fedeztem fel tegnap szüleim kertjében. Olyan gyorsan futotta be az egyik üvegház mellett a leszúrt bambuszszárakat, hogy szinte észre sem vettem trónfoglalását. Terjeszkedési képessége meglepő, ahogyan neve is különleges: jiaogulan. Sokan ötlevelű ginsengnek is nevezik, hasonlósága miatt, bár túltesz azon: gyógyhatású összetevőinek mennyisége négyszer akkora, mint az említett közismert növénynek.

 

A jiaogulan - Gynostemma pentaphyllum – meglepő módon a lágyszárú szőlőfajták családjába tartozik, azon belül is a Cucurbitaceae (tök, uborka, dinnye) família része. Kúszó növény, indák segítségével szinte bármire felkapaszkodik. Fogazott levelei általában ötös csoportosulásban találhatók, de hármas vagy hetes tagolódást is láthatunk egyes fajtáknál. Kétlaki: vagy porzós, vagy termős virágok fejlődnek a növényen. Ha termeszteni akarjuk, akkor egy női és egy férfi példányt is be kell szereznünk.  

 

 

A jiaogulan kétlaki növény

Nagyon szívós fajta, jól bírja a telet, csak a föld feletti hajtásai fagynak el, és tavasszal újra kihajt tőről. Érdemes lombbal letakarni, ha jön a tél, hogy megvédjük a hidegtől. Ha cserépben neveljük, akkor a szobában egész évben zöldell. Júliustól augusztusig virágzik, leveleit télre hullatja el. A beporzását rovarok végzik. A napos helyeket kedveli, ne ültessük árnyékba!

Anyukám egy közismert növény-katalógusból vásárolta meg az első tövet, akkor úgy gondolta, megérte a sok ezresért. Aztán rájött arra, hogy a fehérvári piacon töredék-áron kínálják a jiaogulant, és hazajövet harci táncot járt az utánvételi bizonylaton… (Azóta az említett katalógust és testvéreit csomagolásra és a kisállatok alomalátétének használjuk csak, mert begyújtani nem jó vele, lévén, színes papírra nyomtatták, kissé fényes is, vagyis furcsa füstöt és szagot áraszt, ami egészségtelen és nem kellemes se az orrnak, se a szemnek.)

A jiaogulan, ahogyan neve is sejteti tőlünk jóval keletebbre, Kína, Dél-Korea, Japán, Észak-Vietnam területén őshonos, ahol a halhatatlanság növényének tartják, mivel adaptogén és antioxidáns hatása miatt - állítólag - növeli az emberi élettartamot: testünk egyik legfontosabb antioxidánsa a SOD, ettől függ leginkább az élettartam, e növény pedig növeli a SOD mennyiségét. Csökkenti a szuperoxid gyökök és a hidrogén-peroxid mennyiségét.

 

 

Kúszó növény, indái segítségével bármire felkapaszkodik

Jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, koleszterin-szintre, erősíti az immunrendszert, adaptogén hatású, elűzi a depressziót, és még a daganatok kialakulását is gátolja.  Megszünteti az álmatlanságot (89-95%-os javulásokról számoltak be a kutatások), szabályozza a vérnyomást, serkenti a szívműködést (más gyógynövényekkel kombinált kezeléses kísérletekben az egy veréssel továbbított vér mennyiségét 37%-kal, a perctérfogatot 21%-kal növelte).

Csökkenti az LDL-t (rossz koleszterinszint) és növeli a HDL-t (jó koleszterinszint). Serkenti a fehérvérsejtek termelődését, immunerősítő hatású, bizonyítottan javítja az 1-es típusú diabéteszt, és még a hepatitis B is kezelhető vele. Sőt, a májat is megvédi több mérgező anyagtól (például a szén-tetrakloridtól), és a bronchitist is kezel(het)ik vele.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2016/09/25/biokerteszet-jiaogulan-a-hosszu-elet-titka/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >