Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Miért együnk minél több szamócát? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. június 06.
ImageA szamóca méregtelenít, jó a láz csillapítására, depresszió ellen is használható, s a pattanásos bőrt is kiválóan lehet kezelni vele. Fogyasztásával megelőzhetők bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a vérnyomás. E gyümölcsben lévő flavonoidok segítenek az agyban lévő stressz okozta folyamatok ellensúlyozásában. Mi mindenre jó még még ez a lédús, illatos gyümölcs?

 

 

Eperturmix, epertorta, eperfagyi, epres müzli, eperhab, eperbor, eperdzsem, szamócapálinka, eperkrémleves… – megannyi tavaszi-nyári finomság, amelynek alapanyaga a szamóca. (Amit mi „eper”-nek hívunk, ahogyan egyszer már kifejtettem e blogban.) A szamócát – kiváló földrajzi alkalmazkodóképessége miatt IS – a világ minden országában termesztik. Mintegy 600 fajtáját tartjuk számon. Azon túl, hogy rendkívül zamatos, illatos gyümölcs – és még a szemünk is gyönyörködhet benne –, nem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Ha meleg van, akkor kiváló szomjoltó – akár úgy, hogy sima vízbe/ásványvízbe teszünk néhány szem epret és egy kis mentalevelet, amely megédesíti a vizet, de akár maga a gyümölcs fogyasztása is csillapítja szomjunkat.

Miért együnk minél több szamócát? 
Szamócás víz (Fotó: The Elegant Luxe Life)

Fogyókúrában is használhatjuk, mert a jóllakottság érzését kelti, vértisztító, és segít a felesleges zsír és a salakanyagok távozásában. Ennek tudatában nem meglepő, hogy emésztési panaszok kezelésére is kiváló, valamint vesebántalmak esetén is. Mivel méregtelenít, így fiatalít is. S ha már a fiatalításról van szó, meg kell említeni, hogy a szépítésben is van szerepe! Megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, és napozás után hűsíti a bőrt. (Bőrbe dörzsölve remek bőrápoló! A pattanásos bőr kezelésére is lehet használni.)

 

Miért együnk minél több szamócát?

 

Eper sorbet arcmaszk (Fotó: Blender Babes)

Kiváló C-vitaminforrás (100 g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkbe), s magas az ásványianyag-tartalma is. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot! Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, annyi rost van benne, mint egy körtében, és harmadannyi kalória, mint egy banánban!

 

 A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/06/04/miert-egyunk-minel-tobb-szamocat/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >