Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Zsűrizték a virágos Székesfehérvárt Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. június 08.
ImageTegnap zajlott Székesfehérváron a Virágos Magyarország verseny zsűrizése. A seregszemle egyik fő állomása a megújuló Sóstó Természetvédelmi Terület volt, ahol délelőtt Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a bírálóbizottság tagjait, és számolt be a várhatóan júliusban átadásra kerülő, nagyszabású környezetvédelmi projekt eredményeiről. Az országos verseny eredményhirdetése novemberben lesz.

 

 

Jubilál a Virágos Magyarország verseny. Idén 25. alkalommal rendezik meg az ország legjelentősebb és legtöbb lakosát megmozgató környezetszépítő és természetvédő kezdeményezését, melyhez évente mintegy 300 település csatlakozik. Csak tavaly 320 falu, illetve város vett részt, idén még több nevezőre számítanak a szervezők.

Székesfehérvár a kezdetek óta minden évben részt vesz a versenyben, melynek idei zsűrije tegnap egész napos bejárást tartott és értékelte a várost. Spanyárné Halász Szilvia, a város főkertésze arról tájékoztatott, hogy kiemelt célpontjuk volt a Sóstó Természetvédelmi Terület, melynek rehabilitációja a végéhez közeledik. Ezen kívül a bejárás érintette több, már befejeződött, illetve folyamatban lévő fejlesztést, így a Rózsaligetet, a Városi Strandot, a Túrózsáki úti sport- és szabadidőközpontot és az Országzászló teret. Fontos állomás volt az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYI, ahol előadást tartottak a helyszíni közösségi kiskertről, a Zichy ligeti mesés kiskertekről és az öreghegyi Tündérkertről, ahol őshonos magyar gyümölcsfákat ültettek. A város a nemzetközi megmérettetésre készülve évről évre tudatosan készül a zsűrizésre, és hangsúlyozza a folyamatos fejlődést.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja a végéhez közeledik. Az elmúlt csaknem egy évben 700 millió forintot költöttek az egyedülálló természetvédelmi fejlesztésre.  – hangsúlyozta a Zöld-tanyán tartott előadásában Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő. Arról beszélt, hogy az egyik legfőbb feladatuk volt a súlyosan eliszapolódott Északi-tó kitisztítása és a vízutánpótlás biztosítása. Megoldották a tisztított szennyvíz tóba juttatását egy 4 kilométeres vezetékkel, megváltoztatták a Basa-árok folyásirányát, illetve a stadion környékéről összegyűjtött, tisztított vizet is a tóba eresztik. Csaknem 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, jelentős részéből költőszigeteket alakítottak ki, és összesen 17 kilométer hosszan, támasztás céljából rőzseműveket építettek.  A rehabilitációnak köszönhetően olyan állatfajok, madarak bukkantak fel, melyek korábban nem voltak Fehérváron. Megújították továbbá az átjárást szolgáló, úgynevezett bürü-hidak rendszerét, új interaktív táblákat helyeztek ki, ennek köszönhetően az Északi-tó teljesen körbejárható és jól megismerhető lesz. Néhány napon belül várható a megújult Sóstó műszaki átadása, a nagyközönség pedig a várható júliusi átadás után tekintheti meg a területet.

Az előadás után Csete Gábor, a Városgondnokság környezetvédelmi referense kalauzolta a zsűrit a területen.


A zsűri tagjai:
Barta Petra, a Virágos Magyarország projektvezetője
Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, a verseny nemzeti koordinátora,
Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke
Fucskó Hajnalka, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának alelnöke,
Kirrné Feicht  Ágnes, a MÖFÖSZ  elnöke,
Pádár Tibor, Balatonfüred kertészeti vezetője

A Virágos Magyarországért mozgalomnak különleges közösség-összetartó ereje van, a települések nagyban támaszkodnak a helyi lakosság közreműködésére. A verseny fővédnöke idén is a műsorvezető-riporter Borbás Marcsi. Ebben az évben is öt települési kategória van, a 25. évforduló alkalmából a zsűri egy jubileumi díjat is odaítél majd, illetve a kezdeményezést évek óta támogató Magyar Turisztikai Ügynökség minden pályázó településnek egy facsemetét ajándékoz az évforduló tiszteletére. Az idei két fődíjas – város, illetve falu kategóriában – képviseli Magyarországot a 2019-es Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen.

A települési önkormányzatok a www.viragosmagyarorszag.hu oldalon, az online jelentkezési lap kitöltésével pályázhatnak június 15-ig.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >