Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Minden magyar fiatal tehetséges valamiben
Minden magyar fiatal tehetséges valamiben Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. június 09.
ImageTegnap rendezték meg Budapesten az Országos Tehetséggálát: pedagógusokat és szervezeteket ismertek el Bonis Bona díjjal, valamint átadták a Tehetségbarát Önkormányzat díjakat. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára megnyitó beszédében azt fejezte ki, hogy minden magyar fiatal tehetséges valamiben, és a tehetséggondozó, -fejlesztő pedagógusok a gyújtópontjai a tehetségeket támogató társadalomnak.

 

 

A megyei jogú városok közül Székesfehérvárt ismerték el a tehetséges fiatalok segítésében vállalt támogatásért, a díjat Mészáros Attila alpolgármester vette át.


A Pesti Vigadó Dísztermében rendezték az Országos Tehetséggálát a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért”, valamint a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjak átadásával.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal a tehetséggondozásban és -fejlesztésben kiemelkedő munkát végző pedagógusokat, gyógypedagógusokat, szakoktatókat, felsőoktatásban dolgozó oktatókat, civil szervezetek tehetségsegítőit és a tehetséggondozás területén működő szervezeteket díjazzák.  Az Új Nemzedék Központ idén létrehozta a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjat, az aktív – a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását segítő és a tehetséggondozó szervezetekkel együttműködő – helyi önkormányzatok elismerésére.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ünnepi köszöntőjében lélekemelőnek nevezte a tehetséges fiatalokhoz kapcsolódó estét. Picasso világhírű művésszé válásának történetéből azt idézte fel: óriási jelentőségű volt, hogy az egy agyféltekével élő fiatalban a szülei felismerték és támogatták a rendkívüli tehetségét. „Nagyon lényeges üzenet, hogy mindenki, minden magyar fiatal tehetséges valamiben. És ezt a területet kell megtalálni. Önök, aki itt vannak, azok, akik ezen a területen a legjobban tudják őket segíteni: nemcsak ki tudnak nyitni előttük egy kaput, egy ajtót, hanem a lépcsőkön is fel tudják segíteni ezeket a fiatalokat.” – fogalmazott, és hozzátette, hogy ezáltal a tehetségeknek is teljesebb lesz az élete, a pedagógusnak pedig sikerélményt jelent. Mint kifejezte: ezzel a nemzet is épül, és az a nemzet, amely felkarolja a tehetségeit, erős tud lenni. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány minden évben hárommilliárd forinttal segíti a tehetséges fiatalok fejlődését, és az elmúlt években több mint tízezer projekt valósult meg ennek köszönhetően. Szent-Györgyi Albert szavait idézte, miszerint a tehetségen kívül kell egy olyan társadalom is, amely ezt méltányolni tudja – a jelenlévők ennek a gyújtópontjai, fogalmazott Rétvári Bence.

A „Tehetségbarát Önkormányzat” díjakat a községekre, kisvárosokra és a megyei jogú városokra, valamint a budapesti kerületekre vonatkozó kategóriákban adták át. Az elismerés nemcsak erkölcsi: másfél-másfél millió forintban is részesültek a díjazottak. 

Rétvári Bence államtitkár és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármesternek adták át a megyei jogú városok közül kiemelkedő tehetségsegítő tevékenységért járó díjat. Az Önkormányzat létrehozta többek között az Alba Regia Közoktatási és Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot, támogatja a Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítványt, évente megrendezi a Fehérvári Versünnepet, felváltva a Fehérvár Hangja és a Fehérvár Táncosa tehetségkutató versenyeket, valamint támogatja a kiemelkedő pedagógiai modelleket, az Alba InnoVár informatikai és technológiai élményközpontot.

„Székesfehérvár számára hatalmas megtiszteltetés, hogy Tehetségbarát Önkormányzat címet kapott. Az elmúlt nyolc év munkája, amelyet 2010-ben kezdtünk meg az ifjúság területén is, számos eredmény mutat, így ezt a díjat – úgy gondolom – nemcsak az önkormányzat kapta, hanem az egész közösség. Természetesen a fiatalok, a Székesfehérvári Diáktanácson és a Hallgatói Tanácson keresztül azok az általános iskolások, középiskolások és egyetemisták, akik Székesfehérváron tanulnak, a pedagógusaink, az intézményvezetőink, nemcsak az oktatási intézmények, hanem a közművelődési, kulturális intézmények is sokat segítettek, és azok a civil partnereink, amelyekkel együttműködünk. Büszkék lehetünk erre a díjra, és ez természetesen megerősít bennünket abban, hogy ezen az úton kell tovább haladnunk.”

A díjjal Székesfehérvár mellett Gyula, Jászberény, Kállóssemjén, Vác, valamint a XII. kerület Hegyvidéki önkormányzat munkáját ismerték el.

A gálaesten zenei produkciók, mesemondás, báb- és balettelőadás szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >