Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Késik a kormány ifjúságstratégiája Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2009. január 13.

ImagePótcselekvés csupán a Nemzeti ifjúsági stratégia tervezete Ágh Péter (Fidesz) szerint, ráadásul - bár a határidő már lejárt - a dokumentum még mindig nem került a parlament elé. A Magyar Hírlap írt az ügyről.

A kormánynak a parlament 2007-es határozata értelmében 2008. december 31-ig kellett volna benyújtania az Országgyűlésnek a Nemzeti ifjúsági stratégiát, ám ez eddig nem tette meg. Ágh Péter fideszes képviselő még december 19-én fordult írásban a dokumentum előkészítését koordináló Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, hogy megtudakolja: miként áll a munka, elkészül-e időben az anyag.

Szűcs Erika tárcavezető válaszában ezt írta: "A közigazgatási egyeztetés befejeződött, a tervezetet államtitkári értekezletre előterjesztettük. Ezt követően kerül a kormány, majd az Országgyűlés elé."

Hogy mikor, arról nem tájékoztat az eredeti határidő lejártának napján kelt levél. A stratégia arra hivatott, hogy tizenöt éves időtávlatban fogalmazza meg az ifjúsággal kapcsolatos teendőket. Ágh Péter szerint azonban a tervezet pótcselekvés, hiszen a kabinet korábban százmilliókat költött hiába az ifjúsági törvény előkészítésére.

A jogszabály kidolgozásáért 2003-ban a Gyurcsány Ferenc vezette Ifjúsági és Sportminisztérium felelt, 2004-től pedig az Esélyegyenlőségi, Szociális és Családügyi Minisztérium, amelynek akkor Göncz Kinga volt a tárcavezetője. Szakértői munkák készültek, tanácskozások sora következett, végül a kormány csupán egy néhány oldalas, szinte használhatatlan anyagot tett le az asztalra, amely azonban a parlamenti bizottsági szakaszban megbukott.

Ágh Péter emlékeztetett: a mostani miniszterelnök korábban legfontosabb feladatának nevezte a jogszabály megalkotását. Ehelyett "találta ki" a kabinet a stratégiát, amelynek jelenleg fellelhető változatát Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő korábban lapunknak utópiának nevezte, mert készítői szinte minden észrevételt belefoglaltak, de nem rendeltek melléjük forrást és jogszabályi garanciákat.

A politikus szerint kétségbe vonható a dokumentum hitelessége is, hiszen a kormány az elmúlt években folyamatosan olyan intézkedéseket hozott, amelyek ellentétesek voltak a fiatalok érdekeivel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >