Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A legidősebb és a legfiatalabb olimpiai bajnokkal...
A legidősebb és a legfiatalabb olimpiai bajnokkal... Nyomtatás E-mail
Írta: Németh Krisztián   
2018. június 11.
ImageSzékesfehérvár adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia hetvenedik vándorgyűlésének, amely sporttörténelmet írt. Először fordult elő, hogy a rendezvényen részt vett a legidősebb és a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok.

 

 

 

A résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester és Dr. Aján Tamás a MOA elnöke köszöntötte a Városháza dísztermében. A jubileumi vándorgyűlés résztvevői a Bregyó-közi Atlétikai Centrumot és az épülő Sóstói stadiont is megtekintették. 

1992 után ismét Székesfehérvár adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének, akkor a tizenkilencedik, ma a jubileumi, hetvenedik alkalommal ülésezett a grémium.

Az 1985-ben alapított MOA feladata a hazai és a nemzetközi olimpiai mozgalom céljainak támogatása, az olimpiai eszme terjesztése céljából ismeretterjesztő, tudományos és népszerűsítő tevékenység folytatása, az olimpiai mozgalom hagyományainak ápolása és az olimpiai eszmével kapcsolatos nevelés, oktatás, kutatás támogatása.

A Városháza dísztermében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket: „Székesfehérvár a nemzet történelmi fővárosa, amely sportélete, eredményei miatt is méltán híres. Egy város életében a sport, a kultúra mellett olyan kapocs amely a közösséget építi, növeli az itt élők lokálpatriotizmusát.”

A jubileumi ülést Dr. Aján Tamás a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke nyitotta meg: „Nagy örömmel fogadtuk el Székesfehérvár meghívását. Ebben a városban nem csak szeretik, hanem értik is a sportot. Ezúton is szeretnék gratulálni a Videoton labdarúgó csapatának harmadik bajnoki címéhez.”

A fehérvári vándorgyűlés sporttörténelmet írt: a kilencvenhét esztendős Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai aranyérmes személyében a legidősebb, a phjongcsangi téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyában, az ötezer méteres váltóval bajnoki címet szerző, húsz éves Liu Shaoang is részt vett az ünnepi eseményen. Székesfehérvár városa nevében Keleti Ágnest Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, aki pedig Dr. Aján Tamás elnöktől a MOA díszoklevelét vehette át.

A vándorgyűlésen az olimpiai eszme ápolásáért tiszteleti éremben részesült: Magyar László a Ceglédi Sportgyűjtemény igazgatója, Dr. Tóth Ferenc jogász és Mecsériné Doktor Rozália; oklevelet vehetett át Békefi Miklós, valamint Samu Miklós, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője. Vásárhelyi Tamás az MTVA munkatársa, az első téli olimpiai aranyérem televíziós kommentátora tiszteleti jelvény elismerésben részesült.

A vándorgyűlésen Orendi Mihály, a MOB alelnöke a phjongcshangi téli olimpia magyar eredményeiről számolt be, Mészáros Attila alpolgármester Székesfehérvár sportéletéről és sportlétesítményeiről adott áttekintést, Dr. Andrási Krisztina pedig a Corvinus Egyetem székesfehérvári kihelyezett sportmenedzser-szakképzéséről beszélt a hallgatóságnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >