Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ha nyár, akkor levendula! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. június 12.
ImageA levendulát mindenki szereti: isszuk limonádéként, készülhet belőle szörp, sütemény, felhasználhatjuk illóolajokhoz, szappankészítéskor, és még a testünkre is kenhetjük krém formájában.

 

 

Tavaly már írtam egy cikket a levenduláról, de akkor nem említettem felhasználási módjait és még receptet sem kapott a kedves olvasó, amit többen is jeleztek felém (kissé neheztelően). Pótoljuk a hiányt, hiszen ismét aktuális e növény főszerepeltetése ebben a rovatban - lévén, hogy lila virágba borult a tihanyi hegyoldal, s persze szüleim székesfehérvári kertje is.

Tihanyi Levendulás (Fotó: parfumblog.hu)

Szinte hihetetlen, de az 1920-as évek közepéig szinte csak a kolostorokban volt fellelhető hazánkban e növény, majd az első világháború után Bittera Gyula (kora neves gyógynövényszakértője) létrehozta az első levendulaültetvényt Tihanyban. (Hol máshol…) A Tihanyi-félsziget mediterrán éghajlata, és a vulkáni alapkőzet, ideális otthont nyújtott e virágnak, amely a mai napig kiváló minőségű, s világhírét annak köszönheti, hogy sokkal több illóolajat tartalmaz, mint a franciáknál termett rokonai.

A levendula közkedveltsége talán annak köszönhető, hogy nagyon sokoldalú: az ókorban szépségápolásra használták. Illatosították vele a fürdővizet (az ókori görögök és a rómaiak a fürdőkben előszeretettel használták), szappant készítettek belőle (anyukám is elsősorban erre a célra termeszti), kenték a testükre is, és a megszárított virágokat a földre szórták „illatosítóként”.

Már az Ókorban is használták (Fotó: beanandboy.com)

Egyiptomban balzsamozáshoz használták, a 13-14. századból pedig maradtak fenn olyan feljegyzések, melyek szerint a levendula ellenállóbbá tesz a pestissel szemben. Ezért a csuklóra kötözve viselték a levendulát, illetve az ebből készült olajba mártották kesztyűjüket az emberek.

Régen fájdalomcsillapításra, görcsoldásra is használták, s közismert volt nyugtató tulajdonsága, idegrendszert erősítő hatása. A 20. században köhögés, fejfájás ellen és hasmenéskor is elővették ezt a lila szépséget. Sőt, a II. világháborúban sebfertőtlenítéskor is előkerült.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/06/09/ha-nyar-akkor-levendula/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >