Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Zajlanak a Rendház felújításának előkészítési munkái
Zajlanak a Rendház felújításának előkészítési munkái Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. június 14.
ImageAz Árpád-ház Program fehérvári fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót Vargha Tamás, a Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Látogató- és kutatóközponttá átalakuló Köztársaság Mozi engedélyes és kiviteli tervei elkészültek, jelenleg a kiállítás megtervezésén dolgoznak a szakemberek.

 

 

A Rendházban megvalósuló nagy kiállítás előkészítési munkái közül elkészültek többek között az épület-felmérési tervek, valamint az építéstörténeti dokumentáció és az örökségvédelmi értékleltár; a teljes tervezés 2019 első negyedévében zárul le. A polgármester kifejezte, hogy a kormánybiztosi kinevezés jelzi a Program fontosságát, az országgyűlési képviselő személye pedig – a történelmi jogok alapján – a nagyívű fejlesztések székesfehérvári központi szerepét hangsúlyozzák.


Dr. Cser-Palkovics András
polgármester gratulált, és jelentős előrelépésnek nevezte Vargha Tamás kormánybiztosi kinevezését. Személyében olyan valaki az Árpád-ház Program kormánybiztosa, aki ismeri a program minden pontját, és segítette ezt a munkát; ezt eddig országgyűlési képviselőként és miniszteri biztosként tette: az ügy fontosságát jelzi, hogy a jövőben kormánybiztosként fog ezzel foglalkozni, fejezte ki a polgármester. „Azzal pedig, hogy a programnak a székesfehérvári országgyűlési képviselő személyében találták meg a kormánybiztosát, a kormány jelzi, hogy a történelmi jogok alapján székesfehérvári központú programról van szó.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Vargha Tamás
, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője kifejezte: „Nagy megtiszteltetés a kormánybiztosi feladat, és elismerés a város számára, hogy kiemelt feladatként kezeli, magasabb szinten felügyeli a kormány a Programot, amelynek a három fő pilléréből kettő itt, a történelmi fővárosban, az ősi koronázóvárosban valósul meg.” A kormánybiztos elmondta, hogy a miniszterelnök is fontosnak tekinti a programot a döntés tükrében, így minden lehetőség meglesz annak folytatására. Újabb forrásokra lesz szükség, hogy a 2022-őn átívelő, 2038-ig tartó hatalmas, nagyívű tervek megvalósulhassanak, mondta, majd hozzátette, hogy az eddigi munka egyik nagy eredménye, hogy az eredetileg Budapestre, a Nemzeti Múzeumba szánt kiállítást Székesfehérváron mutatják be. A jövő évben születik döntés arról, hogy milyen európai helyszíneken kerül még bemutatásra. „Nagy örömmel, hittel és alázattal folytatom ezt a munkát.” – fogalmazta meg a kinevezéssel kapcsolatban.

Az Árpád-ház Program  fehérvári fejlesztéseit dr. Cser-Palkovics András foglalta össze. Az ezidáig meghozott döntésekből kiemelte a 2,7 milliárd forintot megahaladó Nemzeti Emlékhely, kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont megvalósítását, valamint a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás kapcsán a Szent István Király Múzeum rekonstrukciójáról és a Szent István Emlékév keretében kihelyezett kormányülésről szóló döntést.

A Látogató- és kutatóközponttá átalakuló Köztársaság Mozi fejlesztéséről elmondta, hogy az engedélyes tervek és az ahhoz kapcsolódó kivitelezési tervek elkészültek, jelenleg zajlik a kiállítás megtervezése Biczó Piroska régész vezetésével, ami várhatóan a III-IV. negyedévben lezárul, és lehetővé válik a közbeszerzési eljárás elindítása. A tervek szerint a központ 2019-2020 között készül el. 

A „Nemzeti Emlékhely – Sétaút” megvalósítása szakaszosan fog megtörténni, az első szakasz – ami nemcsak önkormányzati, hanem egyházi és magántulajdonban lévő épületeket is érint – 2018-2020 között valósul meg. Az Aranybulla emlékmű és környéke 2022-ig készül el, a Nemzeti Emlékhely végleges kialakítását pedig legkésőbb 2038-ra tervezik, a Szent István-emlékévre.

A polgármester a nagy, a Rendházban megvalósuló kiállítás előkészítési munkáiról elmondta, hogy elkészültek az épület-felmérési tervek, a műszaki tartalom előzetes meghatározása építészeti, villamossági, gépészeti szempontból, az építéstörténeti dokumentáció és az örökségvédelmi értékleltár. Elkészült továbbá az előzetes tartószerkezeti szakértői vélemény, valamint a homlokzati és belső nyílászárók farestaurátori felmérése, szakvéleménye és a farestaurátori tervek. A generál tervezés 2019 első negyedévében zárul le, ezt követően kiírásra kerül a közbeszerzési eljárás – hogy 2020 harmadik negyedévére elkészülhessen a teljes felújítás. Az önkormányzat a kormánydöntés alapján a forrásokat megkapta, a konkrét koncepciókról újabb kormánydöntés fog születni. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy – részben kormányzati forrásból – a város új, kétezer négyzetméteres raktárépületet vásárol az Alba Ipari Zónában: ide költöznek majd a Rendház műtárgyai és a raktárakban lévő értékek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >