Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Sportnyár Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. június 15.
ImageA Székesfehérvár Rallye-val kezdődik a sportnyár: mától augusztus végéig különböző sportrendezvényeken, sokféle sportágban, hazai és nemzetközi versenyeket láthatunk a városban a számos kulturális program mellett.

 

A legnagyobb sztárokkal rendezik a 123. Atlétikai Magyar Bajnokságot, majd július első két napján az óriási jelentőségű Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj versenyzői küzdenek a bajnoki címekért, előtte pedig másodszor lesz Hopp Parádé a Hotel Magyar Király előtt. Városunk júliusban felnőtt öttusa Európa-bajnokságnak is otthont ad. Több mint 1500 futót várnak a szervezők a Cerbona Fehérvár Futófesztiválra, és fantasztikus látványosságnak ígérkezik a Tour De Hongrie városunkon áthaladó futama augusztus 16-án. A nyarat a Fehérvári Sport Nagyhét zárja augusztus végén, ami kiváló családi programokat kínál. A rendezvényekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester tájékoztattak.


Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a nyári sportrendezvényekről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a számos kulturális és sportrendezvény együttesen adják majd azt a nyári hangulatot, ami a várost jellemezni fogja, és amitől „Tele lesz élettel Székesfehérvár! A város közösségformálásában, közösségi életében mind a kultúra, mind a sport kiemelkedő szerepet kapnak. Ezek tesznek egy közösséget igazi közösséggé, formálják, és jelentik azt, hogy a családok, az itt élők vagy az ide érkező turisták jól érzik magukat. Szerencsére elmondhatjuk, hogy különböző sportrendezvényeken, sokféle sportágban, hazai és nemzetközi versenyeket egyaránt lehet majd látni Fehérváron.” – fogalmazott a polgármester, és kiemelte az öttusa sportágát, amelyben felnőtt Európa-bajnokságnak ad helyszínt a város.  Dr. Cser-Palkovics András a Zichy ligetben folyó vetítésekre vagy a belvárosi teraszokra hívta a futballrajongókat a ma kezdődő labdarúgó VB mérkőzéseire. A Hotel Magyar Király előtt a polgármester örömmel mondta el, hogy kevés a szállodakapacitás nyárra – ez azt jelzi, hogy  újabb feladatok állnak a város előtt; de természetesen a jövőben sem lesz kevesebb rendezvény. A holnapi Közgyűlésen javaslatot tesz arra, hogy az U21-es Európa-bajnokság egyik helyszíne legyen Székesfehérvár – hiszen a város az új stadionnal, rendezvényeivel, szállodáival méltó a rangos világeseményhez, amihez ennek az évnek a referenciapontjai is hozzájárulnak, fogalmazta meg. A polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek, és a városlakók, közlekedők türelmét, megértését kérte a rendezvények lebonyolításához szükséges lezárások idején.

A hagyományos és új sportesemények részleteiről Mészáros Attila alpolgármester adott tájékoztatást. A Székesfehérvár Rallye-val kezdődik a sportnyár június 15-17. között, holnaptól vasárnapig. Az Országos ralibajnokság negyedik futamán az első osztály mezőnye két nap alatt 12 gyorsasági szakaszt teljesít majd a Fehérvár környéki pályákon, a Rallye2 osztály pedig 6 szakaszt. A látványos, több ezer embert vonzó SuperSpecial szakaszt Székesfehérváron (Palotai út – Piac tér – Schwäbisch Gmünd utcai kereszteződés és Selyem utcai kereszteződés között) 17 órától láthatja a közönség, az eredményhirdetésre vasárnap 18 órakor kerül sor a Zichy ligetnél.

Június 22-24. között a legnagyobb sztárokkal rendezik a 123. Atlétikai Magyar Bajnokságot a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban. A magyar atlétika legrangosabb hazai eseményén 110 méteres gátfutásban indul a 2017. év sportolója, Baji Balázs és a súlylökés fedett pályás világbajnoka, Márton Anita. A férfi kalapácsvetés két legkiemelkedőbb dobója, az ARAK színeiben dobó körbe lépő Pásztor Bence és a tavalyi bajnok, Halász Bence. A fehérváriak közül címvédésre készül 100 méteren a friss Európa-bajnoki szinttel rendelkező Szabó Dániel, rúdugrásban pedig Siskó Zsófia. 400 gáton az újdonsült junior országos csúcstartó, Mátó Sára szerezheti meg a hétpróba után idei második felnőtt bajnoki címét.

A sportértéke és sportmarketing szempontjából is óriási jelentőségű Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj július 1-2-a között kerül megrendezésre. A Gyulai Memorial előtti napon, június 30-án Hopp Parádé hagyományos ugróversenyt szerveznek a Hotel Magyar Király előtti téren, amelyen rendre nemzetközi mezőny jön össze, sokszor rendhagyó kulisszák között. A Bregyó-közi Atlétikai Centrumban a Gyulai Memorial első napján, július 1-jén két számban rendeznek döntőt, míg másnap, hétfőn 18 versenyszámban hirdetnek győztest. A versenyre jegyek még korlátozott számban kaphatók.

A Cerbona Fehérvár Futófesztivál – a Fehérvár Félmaraton – július 7-én lesz, 4. alkalommal állhatnak rajthoz a versenyzők 18, illetve 18.15 órakor – 14 km-es félmaratoni és 7 km-es távon és váltóversenyben. A 7 kilométeres körpálya a Bregyóból indul, és áthalad Székesfehérvár történelmi Belvárosán, érintve többek között a Zichy ligetet, a Várkörutat és a Fő utcát – több mint 1500 futót várnak a szervezők.

Csaknem 30 ország mintegy 130 sportolójával rendezik meg a Felnőtt Öttusa Eb-t július 17-23. között – a Csitáry G. Emil Uszoda, mint új székesfehérvári sportlétesítmény, a Széna téri Sportcsarnok és a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrum lesznek a verseny helyszínei. Különleges programja lesz a rendezvénynek egy Laser-Run (lövészet és futás kombinálása, az öttusa befejező száma) utánpótlásverseny, ahova 300 versenyzőt várnak. Szombaton és vasárnap a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen lehetőséget biztosítanak minden nézőnek, érdeklődőnek arra, hogy kipróbálják a lövészetet lézer puskával vagy pisztollyal egy erre a célra felépített sátorban.

A Tour De Hongrie látványos futama augusztus 16-án halad át Székesfehérváron. Augusztus 14-én Siófokon indul és augusztus 19-én Budapesten ér véget Magyarország legnagyobb kerékpáros eseménye, a Velence – Székesfehérvár szakasz végét nézhetik meg a sportbarátok: a versenyzők idén két kört tesznek a városban. A beérkezés a városba és a városi körpálya körülbelül 17.20 órától várható a következő útvonalon: Zámoly felől – Mészáros Lázár utca – Havranek József utca – Szent Vendel köz – Móri út – Dózsa György út (célegyenes) – Várkörút – Budai út – Kisteleki utca – Tompa Mihály utca – Fecskepart – Havranek József utca. A tervek szerint a Királyi Napok idején kerékpár-triatlon fesztiválnapot szerveznek a rangos rendezvényhez kapcsolódóan.

A Fehérvári Sport Nagyhét augusztus 21-25. között búcsúztatja a nyarat. Első nap a Bregyóban szerveznek streetball, röplabda és teqball versenyeket, a második napon a Koronás Park várja a gyerekeket és a családokat különböző programokkal és futóversenyekkel. Csütörtökön a Csónakázó-tavon sárkányhajózás, a tó körül kerékpárverseny lesz, a szigeten kerekasztal-beszélgetés az EK magyar versenyzőivel, a műsorvezető Rákóczi Ferenc.

Az Etu Sprint Triatlon Európa Kupa a tervek szerint augusztus 25-én zajlik majd a Csónakázó-tó és környékén egy városi útszakasszal, amennyibe a tó megfelel az úszáshoz szükséges követelményeknek.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >