Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Egész estés kikapcsolódás a Múzeumok Éjszakáján
Egész estés kikapcsolódás a Múzeumok Éjszakáján Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Programszervező Kft., Fraller Ildikó   
2018. június 18.
ImageCsaládi titkok, egyéjszakás kaland, szatyor varroda, zajzenei koncert, gastro casino és ólomkatona-öntés – csupán néhány cím a Múzeumok Éjszakája programjainak sorában, amelyek jól jelzik, izgalmas estének néz elébe a kultúrára fogékony közönség június 23-án, szombaton.

 

 

A családi foglalkozások, mesejátékok, a históriás táncház mellett tárlatvezetések, érdekes előadások, beszélgetések várják az érdeklődőket, minden korosztályból. Az est koncertkínálata is igen gazdag: jazzmuzsika és népzene, egyházi kórusok és filmzenei csemegék egyaránt szerepelnek a palettán. A belvárostól távolabbi fehérvári helyszínekre, illetve a pákozdi Katonai Emlékparkba és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz különjáratokkal juthatnak el a látogatók, akik a 200 forintos karszalag megvásárlásával idén is jótékony célt támogatnak.


Az immár másfél évtizedes múltra visszatekintő Múzeumok Éjszakája az egyik legkedveltebb program a fehérváriak körébe. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy Székesfehérvár a vidéki helyszínek között évről évre a levonzóbbak között szerepel, ami az intézmények példás összefogásának is köszönhető. A rendezvény minden évben más és más tematika köré szerveződik, 2018-ban ez a Család és kultúra gondolatköre, de a fehérvári programok között – a Szent István Király Múzeum intézményeiben – a Barokk- és a Mátyás-évhez kötődőket is találunk.

Spányi Antal
megyés püspök a tíz éves hagyományra visszatekintő kezdeményezésről kifejezte: „Nemcsak jó, hanem érdemes is összefogni, az összefogásból eredmény születik – valami, ami szép és jó. Nemcsak az összefogó embereknek, szervezeteknek, hanem egy nagyobb közösségnek is.” A megyés püspök – visszatekintve a 2008-as kezdetekre – elmondta, hogy 10 év alatt összesen 25 szervezet és intézmény vett részt a programban azért, hogy sok száz lehetőséget kínáljanak a Múzeumok Éjszakáján, amivel összesen közel 40 ezer látogatót szólítottak meg, maradandó kulturális élményt szerezve számukra. Idén 16 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, és 27 helyszínen közel 100 minőségi program valósul meg. Az adományokat az idei évben is hátrányos helyzetű gyerekek múzeumlátogatására fordítják; 15 településről 843 gyermek vehetett részt székesfehérvári múzeumi látogatáson. A Család és kultúra központi témájával kapcsolatban Spányi Antal így fogalmazott: „Egyházunknak különösen fontos értékére hívja föl a figyelmet. Nemzetünk megmaradásának zálogát a boldog és békés családok jelentik, akik biztosíthatják kultúránk megőrzését, gyarapítását és továbbadását.” Majd gondtalan, vidám kulturális kikapcsolódásra invitálta a város lakóit.

Brájer Éva
alpolgármester a jubiláló kezdeményezés kapcsán – amelyet a kezdetektől végigkövetett – kifejezte: nagy adománynak tartja, hogy részese lehetett ennek a munkának, és az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a nívós rendezvény megszervezésében; majd köszönetét fejezte ki a megyés püspöknek, hogy ilyen magas rangra emelte a Múzeumok Éjszakáját. A Családok Évéhez kapcsolódó programok közül a Hetedhét Játékmúzeumban nemrégiben megnyílt új, európai színvonalú Réber László-kiállításra hívta föl a figyelmet: „Egy olyan gyönyörű kiállítás jött létre, amellyel az ifjú generációt szeretnénk főként megszólítani, bár Réber László munkássága nemcsak a gyermekeknek szól.” – fogalmazott. Az alpolgármester a népszerű retro buszos körjáratokat is megemlítette annak apropóján, hogy néhány hónappal ezelőtt az újra elindult városi gyártásban adtak át autóbuszokat, és további meglepetéseket ígért a programok között.      

A Fekete Sas Patikamúzeumban például barokk piperéket, arcpirosítót és krémpúdert készíthetnek az érdeklődők, előadást hallhatnak a barokk etikettről és az egykori kolostorkertekről. A Romkertben egész napos témanapot rendeznek a Heper Játszóházzal és a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesülettel. A Szabad Színház Mujkóról mesél, lesz tárlatvezetés, este pedig zenés középkori felvonulás a Romkerttől a Rendházig, a Szent Anna-kápolna és a Mátyás király-emlékmű érintésével. A Deák Gyűjtemény közös családi alkotásra hív, a Budenz-házban a Terembura egyesület családi detektívjátékában kiderül, miről suttognak a műtárgyak. Rejtélyekben az Országzászló téren sem lesz hiány, ott a néprajzi gyűjtemény tárgyait „vallathatják” majd az érdeklődők, de részesei lehetnek az egyéjszakás kalandnak is, amelynek során összeáll egy kísérleti kiállítás. A Hetedhét Játékmúzeumba már csak a megújult, kiváló Réber-kiállítás miatt is érdemes bemenni, ott – a múzeum összes helyszínéhez hasonlóan – szintén lesz tárlatvezetés és közös családi játék. Az Új Magyar Képtárban gasztro estet rendeznek, kiderül, milyen is a fúziós konyha, a szatyor varrodában pedig újrahasznosított anyagokból készülnek saját alkotások. Sötétedés után fényfestés lesz a Patikamúzeumnál és az Országzászló téren is.

Nem csak fiúknak szólnak a katonás programok: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeumában a fémöntészeti bemutatón ólomkatonák készülnek, a dalesten pedig a felnőttek megkóstolhatják a krampampulit. A Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben kincskereső játék, haditechnikai bemutató, családi kovácsolás várja az érdeklődőket. Pákozdon családi vetélkedőt, kézműves foglalkozásokat szerveznek, Mesélő rajzok címmel nyílik kiállítás, lesz filmvetítés és éjszakai Bagoly-túra is. A Vasvári Pál Általános Iskolában Cser-Palkovics András polgármester felavatja a dr. Siklósi Gyula nevét viselő Pincegalériát, amely I. István korától mutatja be a város erődítményeit, ostromait. Itt lehet majd gyurmavárat készíteni és lovagi bemutatókat is tartanak.

Az Egyházmegyei Múzeumban Závodszky Noémi színművésznő és Tóth Tamás esperes is kalauzolja majd az érdeklődőket egy-egy alkalommal a „Föld és ég között” című kiállításban, lesz sör- és borkóstoló és kézműves foglalkozás is. A Fejér Megyei Levéltárban a sport köré szerveződik az este: az intézmény sporttörténeti dokumentumaiból, izgalmas sportegyesületi relikviákból készül kiállítás, a hétpróbás játszóházban ügyességi játékok, családi focitotó, büfésarok várja a látogatókat, levetítik az „Az utolsó kupadöntő” című filmet, és lesz egy beszélgetés a Videoton legendás, UEFA-kupa döntős csapatának tagjaival. Kinyit az Óramúzeum is, ahol egy óráscsalád történetével ismerkedhetnek meg a vendégek, este pedig egy „robbantott” óraszerkezetet vetítenek a falra. A Bory-várban félóránként indulnak séták a család tagjainak vezetésével, sötétedéstől pedig a vár díszvilágítását csodálhatjuk. 

Több helyszínen rendeznek koncerteket június 23-án, szombaton este. A Deák Gyűjteményben Bartók Béla Román népi táncok című, eredetileg zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációját hallhatja a közönség az Oláh Dezső Triótól. Az Egyházmegyei Múzeum udvarán a Bíborszív zenekar lemezbemutató koncertje után a Galiba zenekar muzsikál, és hívja táncba a nézőket. A Szabadművelődés Házában Burján Orsi és a Pálinkaálom ad koncertet, a Helyőrségi Zenekart az Országalmánál, majd utána a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben és Pákozdon is hallhatjuk. A Rác utcában, a szerb Ortodox templomban az Szent Efrém Férfikar a Vox Mirabilis Kamarakórussal ad különleges hangulatú közös koncertet. A Rendházban históriás táncház lesz a Sárkánykönny zenekarral, az Új Magyar Képtárban pedig zajzenei koncert, amelyhez a múzeum tárgyai szolgáltatnak alapanyagot. Históriás énekek Mátyás királyról címmel Benkő András kobzos énekmondó műsora három helyen, a Romkertben, a Rendház Díszudvarán és a Mátyás király-emlékműnél is elhangzik.

Idén is lesz veteránjármű-kiállítás a Városház téren, igazi autócsodákkal. A retro busz ebben az évben is szállít utasokat, a Zichy ligetben szállhatnak majd fel az érdeklődők. A belvárostól távolabbi, illetve a vidéki helyszínekre különjárat indul, a menetrendről a helyszínen, a Malom utcai megállóban, vagy a www.fehervariprogram.hu oldalon tájékozódhatnak az utazni szándékozók. Idén először a szabadbattyáni Kula-torony is elérhető majd a járattal, ahol 30 percenként fáklyás tárlatvezetéseket tartanak, amelyeken halk török zenekíséret mellett lehet megismerkedni a település, a Batthyány-család, és nem utolsó sorban a torony évszázados történetével. Emellett török ételkülönlegességeket is kínálnak a látogatóknak, akiknek lehetőségük lesz karagöz (török árnyjáték) készítésére is.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, ennek ára 200 forint, a bevétel jótékony célokat szolgál. A karszalag birtokában június 23-án, szombaton 16 órától Székesfehérvár helyi járatos buszai ingyenesen vehetők igénybe. A karszalagok elővételben június 19-től megvásárolhatók a Tourinform Irodában (Hiemer-ház), illetve a rendezvény napján minden helyszínen és a Városház téri információs faházban.

Részletes program: www.fehervariprogram.hu

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >