Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fő az egészség!
Fő az egészség! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. június 18.
ImageSzűrővizsgálatok és vitamindús ételek. A hétvégén minden az egészségről szólt Székesfehérvár Feketehegy-Szárazrét városrészében. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagiskolája adott otthont a Szárazréti Egészségnapnak, míg a Közösségi Központ Gasztroudvarán a tűzhelyről felszálló füst jelezte, hogy megkezdődött a IV. Borsófesztivál.

 

 

A városrész lakói szép számmal érkeztek a szűrővizsgálatokra már a délelőtti órákban.

"Örömmel látjuk, hogy nagyon sok fiatal veszi igénybe a vizsgálatokat!"- mondta Östör Annamária. Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka fontosnak nevezte, hogy a helyszínt adó általános iskola teljesen akadálymentesített, így a WHO  alapelvei szerint biztosítják az esélyegyenlőséget. A vizsgálatok között általános állapotfelmérés, EKG, kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrővizsgálat, dietetikai tanácsadás, csontsűrűség-mérés és boka-kar index meghatározás is szerepelt. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai, nővérei, a Humán Szolgáltató Intézet védőnői, valamint a június elsejétől, egy sikeres pályázatnak köszönhetően működő Egészségfejlesztési Iroda munkatársai várják egész nap az ingyenes szűrővizsgálatokra érkezőket.

„Hagyományteremtő céllal rendeztük az első Borsófesztivált három évvel ezelőtt. Az eredményt jól igazolja, hogy ma már jóval a megnyitó előtt megtelt a Gasztroudvar, és serényen dolgoznak, készítik elő az étkeket a résztvevők.” - hangsúlyozta Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője, aki hozzátette, a Gasztroudvar mellett további fejlesztések is lesznek: kemence-rendszert, grillsütő helyet, hagyományos sparheltet, mosogatót telepítenek egy tető alá, valamint kőből készült szalonnasütőt is kialakítanak. A tervek szerint július közepére elkészül egy előkészítő- és kiszolgálóhelyiségek számára alkalma nagyméretű faház is.

„Házon belül és kívül is fő az egészség!”- mondta Boda János címzetes gasztronómus, a IV. Borsófesztivál zsűrielnöke, aki már a tűzgyújtás előtt körbesétált a csapatok asztalai között, szemrevételezte az előkészítési munkálatokat, és ahol kellett, jó tanácsnokkal is segített. A borsót, a tűzifát, a főzőhelyet biztosították a résztvevőknek. Az induló 16 csapat ízesebbnél ízesebb ételek főzésébe kezdett: zöldborsó sült/főtt sertés- és marhahússal, hallal, gombával és kuszkusszal. Készült tokány, pörkölt, leves és a borsó származási helyét, Egyiptom ízeit idéző egytálétel is. A jó hangulatú nap résztvevői az ételek készítése mellett a tálalásra is nagy gondot fordítottak. Az elkészült finomságokat a zsűri értékelése után közösen fogyasztották el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >