Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vegán receptek - nem csak vegánoknak!
Vegán receptek - nem csak vegánoknak! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. július 03.
ImageEpres, mandulás, mentás torta? Chiamagos, ribizlis brownie? Epres poharas krém? Diófasírt? Karfiolfőzelék? – Mindez főzés nélkül, egészségesen, nyers vegán módra? Igen!

 

 

A múltkor már tisztáztuk, hogy a vegánság nem egy étrendet jelöl, hanem egy teljesen más életmódot, világlátást, amely etikai meggondoláson alapszik. A vegánok ellenzik a „termelési, nagyüzemi állattartást”, amely az állatok kizsákmányolását, kínzását foglalja magába. Védik az állatokat, és kiállnak az állatok jogaiért. Így tehát nemcsak arról van szó, hogy a testünk jobban nézzen ki és az egészségünk megmaradjon/visszajöjjön!

Sőt! A klímaváltozás visszaszorítása és a környezetvédelem is ide tartozik! A húsfogyasztás csökkentésével jelentősen csökkenthetnénk az üvegházhatású gázkibocsátást. Ennek ugyanis majdnem a 30 százalékáért az állattenyésztés tehető felelőssé. Schwarzenegger „húsmentes” felszólalása is erre vonatkozott az ENSZ csúcson.  

Arról is írtam már, hogy milyen sok sportoló tért át a vegán életmódra, mely következtében visszanyerték régen elveszett egészségüket, illetve jelentősen csökkenteni tudták testzsír-százalékukat, miközben erejük megmaradt, vagy épp növekedett is.

Valószínűleg sokan gondoltak arra a korábbi vegánságról szóló cikkeket olvasva, hogy mégis mit eszik konkrétan egy vegán? Tisztáztuk már, hogy milyen alapanyagokból áll a vegán étrend, de mi hozható össze belőlük? Mi készül a konyhában? - Erről is láthattak olvasóim gyönyörű ételfotókat a "Kibírod-e egy hónapig hús és tejtermék nélkül?" - című cikkemben. 

Úgyhogy térjünk is rá a receptekre! (Elvégre az ünnepi időszakban mindenki szívesebben áll neki sütni-főzni.) Kezdjük egy igazi különlegességgel, amely a nyers vegánok kedvencei közé tartozik:

Epres, mandulás, mentás torta

Ez a különleges finomság pillanatok alatt elkészül!

Az alaphoz szükségünk lesz fél csésze mandulára, fél csésze hajdinára, egy csipet sóra és vízre.

Elkészítése: Daráljuk le, őröljük le a hajdinát és a mandulát, majd egy pici sóval ízesítsük és annyi vízzel keverjük össze, hogy formázható massza váljon belőle. Ezt nyomkodjuk bele egy levehető karimás tortaformába.

A régetekhez vegyünk elő egy csésze lehéjazott mandulát vagy kesudiót, egy csésze vizet, 3 evőkanál mézet (van olyan vegán, aki nem eszik mézet) vanília őrleményt, egy teáskanál agar-agart, fél csésze vizet.

Elkészítése: Keverjük össze az agar-agart fél csésze vízben, melegítsük forrásig és hűtsük le félig. Turmixoljuk össze a mandulát (vagy a kesudiót) a vízzel, mézzel. Osszuk el két részre a krémet. Az egyik felével turmixoljunk össze egy jó nagy marék mentalevelet és pár csepp mentaolajat. Keverjük össze a fél agar-agarral és töltsük a tortarformába. Tegyük be a mélyhűtőbe egy kicsit ezt a zöld réteget, hogy picit megdermedjen. Amíg a fagyasztóban raboskodik, a maradék krémet és agar-agart keverjük össze vaníliaporral. Ha megszilárdult a zöld masszánk, akkor kerülhet rá ez a fehérség, és vissza a mélyhűtőbe!

Extraként piros réteg is kerül a varázslatra, amihez készítsünk össze 50 dkg epret, 2 evőkanál útifűmaghéjat, egy teáskanál agar-agart és fél csésze vizet.

Elkészítése: Törjük össze az epret az útifűmaghéjjal. Amíg sűrűsödik, készítsük el az agar-agart a már tanult módon fél csésze vízzel, és keverjük a masszához. A piros finomságot simítsuk a fehér réteg tetejére, és újra toljuk be a hűtőbe.

 

További receptek az alábbi linkre kattintva olvashatók el:

http://fmc.hu/2017/12/26/vegan-receptek-nem-csak-veganoknak/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >