Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nincsen nyár dinnye nélkül
Nincsen nyár dinnye nélkül Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. július 03.
ImageTalán egyetérthetünk abban, hogy a nyár legkedveltebb, s legtöbbet fogyasztott „étke” a görögdinnye. Ezt a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényt sokan gyümölcsnek tartják, mert a virágzás után a magházból fejlődik ki és megtartja a magokat. Termesztéstechnikailag viszont zöldségnek számít, s kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől.

 

E finomság eredeti termesztő helye nem ismert, de az bizonyos, hogy igen hamar elterjedt a világon. A legkorábbi feljegyzések nagyjából ötezer évvel ezelőtt találhatók egy görögdinnyeszüretről, amelyet hieroglifával is megörökítettek Egyiptomban. A dinnyét gyakran helyezték el a fáraók sírkamrájában is – mint a túlvilágra szánt élelmiszert. Kínában a 10. században már termesztették, Európába pedig a 13. században hozták be a mór hódítók.

Hazánk egész területe megfelelő éghajlatilag és talajadottságokat tekintve a dinnyének, így termesztése népszerű a gazdák körében. Korábban a nagy termésű fajtákat favorizálták, majd a ’60-as évektől a kisebb termésekért kezdtek el rajongani az emberek. Jelenleg szinte mindenki úgy tartja, hogy a nagy dinnye a jó dinnye, amely megfelelően kong és hasad, miközben finom illatot is áraszt.

Nincsen nyár dinnye nélkül
Ha sok napsütés éri, hatalmasra nő (Fotó: 1954.com.vn)

Szabolcsban köztudottan hatalmas dinnyék teremnek: Nagycserkesz közelében, Horváth László bokortanyáján negyven kilogrammnál is többet nyomnak. De például a pár nappal ezelőtt rendezett medgyesegyházi dinnyefesztiválon is egy 41,1 kilós dinnye vitte el a fődíjat – Misur László gazdaságából.

A valaha nőtt legnagyobb görögdinnye Guinness-világrekordját egyébként egy 2005-ben termett, közel 122 kilogrammos dinnye tartja, amely az USA-ban, Arkansasban termett. Az USA-ban több mint háromszáz fajta görögdinnyét termesztenek, ám az Egyesült Államok csupán a negyedik helyen áll a világi toplistán! A legtöbb dinnyét itt Kaliforniában, Texasban, Floridában, Arizonában és Georginában termesztik. A világvezető termesztő pedig Kína.

A dinnyét persze nemcsak termeszteni, hanem megenni is élmény! Az ópusztaszeri dinnyeevő bajnokságon múlt hétvégén egy Túri Gábor nevű úr 15 perc alatt 2,7 kiló piros húst lapátolt be. Sikere titkát firtatva ezt válaszolta:

„Bevágtam előtte pár sört, megnyugtattam a vizelet helyét. Az a lényeg, hogy öt-hat sör után se menjen el az ember a vécére. Csak befelé kell termelni.”

Nincsen nyár dinnye nélkül
Magas ásványi anyag- és víztartalma miatt ideális kánikulai eledel (Fotó: hipnewjersey.com)

 S milyen jól tette, hogy nem vetette meg a dinnyét! Ez ugyanis az egyik leggazdagabb gyümölcs (vagy zöldség) vitaminokban, ásványi anyagokban. Nagyon sok A-, C- és B-vitamin található benne, emellett káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz, nem utolsósorban pedig jelentős antioxidáns-forrás.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/08/13/nincsen-nyar-dinnye-nelkul/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >