Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Mit kezdj a frissen szedett levendulával? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. június 19.
ImageElőször is élvezd az illatát! Csukd le a szemed, fordítsd fejed a Nap felé, hagyd, hogy a meleg sugarak simogassák arcodat, s közben szívd mélyre a csodás illatot! Ha pedig már teljesen átjárta testedet a mámor, akkor maradj egy picit ebben az állapotban, lazulj el, ragadd meg a boldog pillanatot, majd olvass tovább…

 

 

A múltkor megígértem, hogy segítek azoknak, akik nem tudják hogyan / mire használják fel a levendulát. A legfontosabb tudnivaló az, hogy e növényt csokorba kötve ajánlott megszárítani, méghozzá árnyas és szellős helyen, felkötve, és virággal lefele lógatva. Így fogja optimális módon megőrizni illatát és színét.

Levendulaszárítás (Fotó: 100percentpure.como)

Ezt követően tehetjük vázákba (víz nélkül) a lakótérben (persze, lehet a frissen vágott virág is remek dísze az asztalnak), hogy érezzük az illatát. Ritka szövésű zacskókba helyezve a szekrényekbe is rakhatjuk, hogy elűzze a molyokat. Én bordó, tüll anyagú, szellős dísz-zacskókban tárolom őket a vörös és narancs színben úszó szobámban, s így díszítő elemet is jelentenek.

A levendula elméletileg elűzi a szúnyogokat, a tetveket, és több rovart is. Mivel az ablakaimon van szúnyogháló, így nem tudom, hogy e hatás vélt vagy valós, de azért illőnek tartottam megosztani a kedves olvasóval, hátha hasznára válik ez az információ.

Párnába, zsákocskába is tölthetjük (Fotó: 118s.pw)

Van, aki párnát készít, s abba tömködi a levendulát, hogy szebbé tegye vele az álmát (és finom illat járja át éjjel a tüdejét, és minden sejtjét). Nekünk is vannak levendulás párnáink, és nagyon szeretjük, mert frissítő érzést okoz, s még télen is a nyárba képzeljük magunkat tőle, egy levendulás mezőre, Tihanyba, a Balatont csodálva.

A levendula jó mézelő növény, ezért sokszor méhcsaládokat telepítenek mellé, hogy értékes levendulamézzel ajándékozzák meg a gazdát. Ha valakinek nincsenek méhei, annak íme egy alternatív megoldás:

Levendulás méz házilag

Ehhez nem kell más, mint egy üveg méz és 8 levendula ág. A mézet melegítsük fel a levendulával, majd hagyjuk kihűlni. Ilyen egyszerű!

Méz és levendula: micsoda párosítás! (Fotó: hayoutouki.com)

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/06/16/mit-kezdj-a-frissen-szedett-levendulaval/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >