Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szombaton ismét a késeseké lesz a Rác utca
Szombaton ismét a késeseké lesz a Rác utca Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. június 19.
ImageRekordszámú, 52 kiállító jelezte részvételét a 15. Tűzzel-Vassal Fesztiválon. Az idei találkozó központjában a pásztorok, a pásztorélet bemutatása áll, és idén előszőr konferencia is csatlakozik a késes szakma kiemelkedő eseményéhez. A szakmai konferenciát pénteken, a vásárral, játékokkal, színpadi programokkal tarkított találkozót szombaton tartják a Rác utcában.

 

 

Tizenötödször gyűlnek Székesfehérvárra a kések készítői és rajongói. A Tűzzel-Vassal Fesztiválra idén rekordszámú jelentkező érkezett, 52 késes, késkészítő vagy más rokon szakmát űző mester jelezte részvételét a székesfehérvári találkozón. Az idei év központi témája a pásztormesterség lesz. Szenczi Jánosné, a szervező Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke elmondta, a kések között a pásztorkések lesznek középpontban, a programokat pedig valódi pásztorok is színesítik. A Hortobágyról és Csákvárról érkező pásztorok filmeket hoznak, előadásokat, bemutatókat tartanak, és itt lesznek néhányan az Örökös Pásztorok közül is, ami az egyik legmagasabb rang a mai pásztortársadalomban. Mint Szenczi Jánosné fogalmazott: „célunk, hogy ilyenkor kinyíljon a Rác utca” – így a központi térként működő Templomkert mellett több udvarban is találkozhatnak a látogatók érdekes kiállításokkal, programokkal.

Az idei évben szakmai konferencia is kapcsolódik a találkozóhoz. Lengyel Magdolna a kovácsok, késesek képviseletében elmondta, a nyolcvanas évek óta nincs késes képzés, ezért is gondolták fontosnak, hogy létrehozzanak egy olyan fórumot, ahol az aktuális szakmai kérdéseket, problémákat áttekinthetik. A hagyományos magyar bicskaformákról szól az idei konferencia, de megismerhetik a résztvevők a népi iparművészeti zsűrizés menetét és jelentőségét is.

A szombati találkozón 10 órától indulnak a programok, és szintén ekkor nyitnak a kiállítók, vásározók is. Gyerek- és felnőttprogramok, színpadi előadások, kézműves mesterségek várják a kilátogatókat egészen 18 óráig.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >