Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Ugye te se vered le a fecskefészket? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. június 19.
ImageBár gyerekkoromban sok háziasszony seprűnyéllel igyekezett megszabadulni az eresz alá fészkelő fecskéktől, mert zavarta a fészek miatti plusz takarítanivaló, mára már mindez a múlté (szerencsére). A fészkeket ugyanis tilos leverni – kivéve, ha hivatalos engedélyt kapunk rá. S itt van egy új megoldás a madárpiszok ellen: a fecskepelenka!

 

 

A konyhában serénykedve állandó fecskedal melengeti a lelkemet. Az ablaknál lakik ugyanis egy család – vidám dalával és reményeim szerint egyre növekvő, egészséges utódokkal.

A fecskék egyes fajai homokos partoldalakba vájnak fészekodút, mások a harkályok elhagyott lakásába költöznek be, s vannak olyan madarak, akik sárból (agyagból) építenek művészi fészket. Egy ilyen művészi fészek található az én otthonomnál is, ami ad ugyan némi pluszmunkát az ablak-pucoláskor, de egyébként csak örömet jelent.

Tilos leverni a fészküket! (Fotó: birdhabitat.site)

Egy fészek elkészítéséhez a madárnak kb. 2500-szor kell megfordulnia. (Erre is gondoljon az, aki le akarja rombolni e nagy munka gyümölcsét!) A fecskék általában 4-6 tojást raknak, amelyet két hét alatt költenek ki. (Évente kétszer vagy háromszor is költhetnek.) A költési időszak májustól szeptemberig tart (néha októberig). Az utódok 22 napos korukban repülnek ki és kb. egy hónaposan lesznek teljesen önállóak.

Ha szétszedjük a fészkeket, akkor nemcsak azt akadályozzuk meg, hogy birtokba vegyék a fecskék, hanem a tojásokat, vagy a kikelt madarakat is elpusztítjuk – hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor gyarapodott a család.

Nem tudhatjuk, mikor bővül a populáció (Fotó: nzbirdonline.org.nz)

Szerencsére a fecskék fészkét tilos hazánkban leverni. A vonatkozó természetvédelemről szóló törvény alapján „tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

Hogy miért lett szükség erre a rendeletre? Mert az elmúlt két évtizedben a felére csökkent a hazai fecskeállomány. S mit csinál a fecske, ami jó nekünk? (Ha már valakit a „hasznossággal” lehet csak rávenni arra, hogy békén hagyja a többi élőlényt….) Megeszi a szúnyogokat!

 

A cikk folytatása elérhető az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/06/02/ugye-te-se-vered-le-a-fecskefeszket-vedekezz-fecskepelenkaval-a-madarpiszok-ellen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >