Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mesés Fehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. június 22.
ImageMesés Fehérvár – Székesfehérvárt újszerűen bemutató kötettel gazdagodott a város. Kész-Varga Mónika könnyed hangvételű szövegei és Simon Erika részletekben gazdag fotói izgalmas barangolásra invitálják a fiatalokat, a helyi lakosokat és az ide látogató vendégeket: a Belváros történelmi emlékeit végigjárva az Országalmától a Bory-várig.

 

 

Jelképtől jelképig kalauzol a szellemes, innovatív, színes és informatív kiadvány – olyan részletekre is kitérve, amikre nem nagyon figyelünk, vagy amik legtöbbször rejtve maradnak a szemünk előtt.


A Mesés Fehérvár – Barangolj velünk! című, Székesfehérvárt újszerűen bemutató kiadványt ma mutatták be a Petőfi Kultúrtanszéken. A Belváros történelmi emlékeit végigjárva az Országalmától a Bory-várig kalauzol bennünket a szellemes, innovatív, színes, érdekes és informatív kiadvány. A könnyed hangvételű könyv jelképtől jelképig vezeti a tudni vágyó helyieket és a vendégeket – kitérve olyan részletekre, amikre nem nagyon figyelünk, vagy amik rejtve maradnak a szemünk előtt. Az ezekből megformálódó történetek meseszerűek, és újabb csodákkal egészítik ki a Belváros kis ékszerdobozát: Kész-Varga Mónika rövid, hangulatos ismeretterjesztő szövegeivel, Simon Erika jól válogatott, részletekben gazdag felvételeivel és Tóth Adrien az olvasni- és látnivalókat szépen kiemelő szerkesztésével, grafikáival.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében dr. Demeter Zsófia történész, a könyv szakmai lektorának az előszóban leírt gondolatait idézte: „Az ifjú szerzőket jól ismerem. Mindnyájan érdeklődő lokálpatrióták és szakmájukban sikeresek. Minden együtt van tehát, hogy meséljenek nekünk.” Izgalmas, érdekes, hiánypótló könyvet készítettek, fogalmazta meg a polgármester. „Annyira fehérvári, pont talán a történetek, a sztorik okán, amitől igazán érdekes és izgalmas ez a kötet: a komoly tartalmat olyan előadásban tálalja, hogy bárki, aki ezt kézbe veszi fehérváriként vagy nem fehérváriként, érdeklődéssel fogja olvasni, és azzal a kíváncsisággal, hogy meg is szeretné nézni ezeket a helyeket.” – fogalmazta meg dr. Cser-Palkovics András a kötet céljáról.

Simon Erika fotóriporter vetette fel az ötletet, hogy készüljön egy Székesfehérvár-könyv fehérváriaknak, mondta el a kezdeményezésről Kész-Varga Mónika: „Mindenképpen az volt a küldetésünk, hogy egy a fiatalokra fókuszáló kiadványt hozzunk létre – hogy az ő kulturális éhségüket felkeltsük, és nekik szóljon a kötet. Bízunk abban, hogy rajtuk kívül a felnőtteket és a turistákat is meg tudjuk szólítani.” A szerző hangsúlyozta, hogy ugyan szerkesztőként ő szerepel a könyv borítóján, de a könyv elkészítése egyértelmű csapatmunka volt, és a város, illetve az egyházmegye támogatásával jött létre. Köszönetet mondott a jelenlévők közül Mózessy Gergelynek, Smohay Andrásnak, Urgits Tamásnak és dr. Demeter Zsófiának.

A barangolások során bejárt helyszínek közül a szerző a Püspöki Palota magánkápolnájában látott ereklyetartóhoz és a városházi, New Yorkot megjárt gobelinképhez kapcsolódó emlékeit idézte fel. A bejárt helyszínek újabb és újabb ötleteket, témalehetőségeket adtak, mint például Gorsium vagy a Velencei-tó környéke – így felmerült a folytatás, árulta el Kész-Varga Mónika.

Kulcsárné Németh Marianna
idegenvezető működött közre a témák kiválasztásában, kidolgozásában: az idegenvezetéseken szerzett tapasztalatok óriási kincsek, hiszen a városbeli sétákon kapott visszajelzések egyértelműen megmutatják, mik érdeklik a turistákat, mire fogékonyak a fiatalok. Sokszor a városba látogató vendégek maguk fogalmazták meg azt az igényt, hogy szívesen lapozgatnának olyan kiadványt, ami a vezetéseken elhangzott színes legendákat, érdekességeket tartalmazza, ahogy az Árpád-ház családfáját is, ami szintén belekerült a kiadványba.

Nemcsak a hangvétel, a szövegek hosszúsága, hanem a grafikai megoldások is igazodnak a kor kívánalmaihoz, a mai fiatalok, gyerekek olvasási szokásaihoz, elvárásaihoz: a kötetterv és a grafika Tóth Adrien munkáját dicséri. A megoldásokkal – mondta – arra törekedtek, hogy ne legyen hagyományos a városvezetés képileg sem, ilyen elem például a kis országalma-figura, amely minden fejezetben megjelenik. A zseniális fotók és a jó történetek adottak voltak, mindennek csak a helyét kellett megtalálni, fejezte ki.

A kiadványból minden nyolcadikos ballagó diák kapott ajándékba egy példányt. A könyv megvásárolható a Torinformnál, hétvégétől pedig a Szent István Király Múzeum intézményeiben is. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >