Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újra Leghosszabb Nap
Újra Leghosszabb Nap Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2018. június 22.
ImageNéhány év szünet után újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17.00 órától.

 

 

Világszerte hagyományosan a Szent Iván-naphoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg a nyári napfordulót ünneplő Leghosszabb Nap fesztiválokat. A nyári napforduló francia javaslatra 1982 óta a zene ünnepe is. Európai méretűvé 1985-ben vált az ünnep, Magyarország is ekkor csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek az az alapgondolata, hogy a sokszínű európai zenei kultúrát minél több ember ismerhesse meg, ingyenes koncertek keretében. Székesfehérváron 2002–2012 között a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza minden évben megrendezte ezt a művészeti-zenei fesztivált, de támogatás hiányában az elmúlt években már nem tudta megvalósítani.

Minősített Közművelődési Intézményként ebben az évben az NKA Közművelődési Kollégiumának pályázatán sikerült elnyerni egy olyan támogatást, amelynek segítségével 18-30 év közötti fiatal művészek mutatkozhatnak be egy minifesztivál keretében komolyzenével, könnyűzenével, népzenével és világzenével, valamint animációs technikákkal. A „Leghosszabb Nap újratöltve” című rendezvénnyel nekik kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani az intézmény.

Június 23-án, szombaton a Rác utcai Mesterségek Háza udvarán a 17.00 órás megnyitó után elsőként jazz csendül fel a színpadon: a Mits Marci – Fövenyi Máté duó, a Haász Eszter Quartett és a Sophiestics Zenekar szórakoztatja a közönséget. 19.00 órától komolyzenészek veszik birtokba a színpadot: Nagy Tamás klarinétművész műsorában zongorán közreműködik Mikós Laura. Fél nyolckor Gonda Emma mond esti mesét, majd könnyűzenészeké lesz a terep: először a Csaba László – Nemes Lajos Győző duó, majd a Zabos Regina Trió játszik, 20.30-tól pedig a többféle zenei műfajban utazó ZitheRandom formációt hallhatja a közönség. A Leghosszabb Nap elmaradhatatlan része a Szent Iván-napi tűzugrás: este kilenctől Zsikó Zoltán és zenekara húzza a talpalávalót a tűzugró néptáncosok számára.

A rendezvény ideje alatt megtekinthető „A kiállítás a kerítésen” című villámtárlat Barta Dávid, Büki Dániel és Gonda Julianna animációs tervezőművészek anyagából; a kiállítás június 25-től a Művészetek Házában látható. Kísérőprogramként több blokkban filmvetítés is lesz a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak filmjeiből.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >