Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Élmények, rejtélyek, különleges tárlatvezetések
Élmények, rejtélyek, különleges tárlatvezetések Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. június 25.
ImageVárosházi barangolás, családok közös alkotása, tárlatvezetések, reneszánsz udvari élet és barokk szépségtitkok, rejtélyek, gasztronómiai bemutató és gyermekprogramok a kiállítóterekben. Több ezren indultak el szombaton este, hogy részt vegyenek a Múzeumok Éjszakája 2018 székesfehérvári eseményein.

 

 

A Múzeumok Éjszakája programjai idén a család és kultúra gondolatkörre épültek: 27 helyszínen közel 100 minőségi program várta szombaton a kultúrára fogékony közönséget Székesfehérváron. A Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester vezette körbe az érdeklődőket. A közel 100 fős csoport a Díszteremben hallgatott meg egy rövid előadást a ház történetéről, majd a Szent Korona hiteles másolatának megtekintése után a polgármester irodájában, a polgármesteri székben ülve szembenézhettek Mujkóval. Kocsis Balázs szobrászművész alkotása 2007 óta figyeli a mindenkori polgármester munkáját. A Városházi séta a kistanácsteremben ért véget, ahol többek között a Zichy-palota eredeti freskói mellett a 2013-as Szent István Emlékévre készült Szent Istvánt ábrázoló herendi porcelántányér, illetve a város díszpolgárát, Kossuth Lajost ábrázoló festmény is látható.

A Hetedhét Játékmúzeumba betérőkre várt az a feladat, hogy kilenc vitrint megszemlélve kiderítsék, milyen is volt egy család élete a XIX. században. A keresés során a látogatók megpihenhettek a Réber-teremben, ahol Gärtner Petrával, a megújult Réber-kiállítás kurátorával ismerhették meg a népszerű grafikus műveit. Az Oskola utcában a Deák Gyűjteménybe betérők a „Hóbortos ultramodernek a Műkertben” című kiállítás kapcsán közösen alkothattak az emeleti galériában. A por- és viaszpasztellel készült közös munkákból különleges, egyedi hangulatú rajzok születtek.  Mint azt a foglalkozást vezető Szűts Angéla elmondta, egy kép létrehozása együttműködést kíván a család minden tagjától. A színek, a formák kiválasztásával, megjelenítésével önmagunkat, a pillanatnyi érzéseinket vetjük a papírra. A végeredmény pedig maga az alkotás öröme. Az este során a polgári reprezentáció fotókon megjelenő szabályairól tartott előadást Farkas Zsuzsanna művészettörténész, majd Szűcs Erzsébet művészettörténész vezetésével járhatták végig a tárlatot az érdeklődők.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe belépve egy fonalat követve jutottunk el arra a kísérleti kiállításra, amelynek elkészítői a Ciszterci Szent István Gimnázium 10. és 11. évfolyamos diákjai voltak. „Mindenki itt hagy, és magával is visz valamit.” - vallják az alkotók.  Ángyán Júlia, Ficzere Noémi, Gál Orsolya Luca és Tóth Zsófia sok száz színes, különböző formában, mennyiségben és minőségben találkozó, összekapcsolódó vagy éppen –gubancolódó fonallal ábrázolta az emberi kapcsolatokat értékrend, érzelem, hagyomány és emlékezés témakörben. Mindebből kiderül, az életünket ezer szállal fonja körbe a család. A kiállításra érkezők maguk is meghatározhatják, leírhatják és kitűzhetik erre a szövevényes „képre”, vajon nekik mit jelent a család.  Az alkotás így a Múzeumok Éjszakáján válik teljessé a látogatóknak köszönhetően. A tárlat egy igen elgondolkodtató része az étkezési szokások ábrázolása: míg a régi paraszti világban egy nagy tál köré ült le a család étkezni, addig a XXI. századi asztalon egy nagy képernyő és négy tablet foglalja el az asztalt.

A Múzeumok Éjszakáján több ezren jöttek-mentek a kiállítóterek között. A múzeum Rendház épületében a program első másfél órájában közel ezren fordultak meg, s vettek részt a régészeti kincskeresésen és a III. Béla királyról szóló tárlatvezetésen, majd Szabados György történész előadásán. A Mátyás király halotti pajzsát bemutató tárlaton a felnőttek ismerkedhettek az egykori nagy király életével, míg az igazságos Mátyásról szóló, Ellopták az aranyszőrű bárányt bábelőadással a családoknak szolgáltak vidám percekkel a Szabad Színház tagjai.

A Fekete Sas Patikamúzeumban a barokk korszak szépségápolási titkaival ismerkedhettek mindazok, akik még befértek, ugyanis nagyon népszerű volt ez a program is. Gyalus Boglárka előadásából kiderült, hogy a barokk a parfümök térhódításának kedvezett, mert a fürdő használata kevésbé volt divatban. Az előadó vezetésével arcpirosító és krémparfüm készült az este során.

A gasztronómia az Új Magyar Képtárban kapott főszerepet, természetesen a kiállított alkotásokkal szoros kapcsolatban. Az a szerencsés, aki egy kvízjáték során a kérdésekre helyesen válaszolt, megkóstolhatta a helyben, a tudatos konyhában készülő, úgymond „újrahasznosított” édes és sós süteményeket, amelyek süti- és kenyérmorzsából készültek túrókrémmel, csokoládéval és gyümölccsel díszítve. Az este a Monofog zajzenei koncerttel folytatódott, ahol talált tárgyak voltak a hangszerek.

A Nemzeti Emlékhelyen Királyok Udvara címmel egész napos történelmi témanapot rendeztek, majd sötétedés után zenés középkori fáklyás felvonulás érkezett az Országalmához. A Városháza díszudvarán a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar filmzenékből összeállított koncertje szórakoztatta az érdeklődőket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >