Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Harmonia Albensis 2018
Harmonia Albensis 2018 Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2018. június 27.
Harmonia Albensis 2018 - Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi koncertsorozata ismét várja a zenekedvelőket Székesfehérváron.

 

 

 

Harmonia Albensis 2018

az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi koncertsorozata Székesfehérváron


Világok Zenéi – Marosvári Péter orgonaestje


2018. július 5. 19.30, Szent Imre-templom


Közreműködik: Marosvári Péter – orgona


Műsor:

Bach: C-dúr toccata, adagio és fúga BWV 564

Mendelssohn: f-moll szonáta, op 65. no.1

Françaix: Kármelita szvit

Hakanpää: Tokkáta a 265. finn egyházi himnuszra „Jézus kegyelmet adott”

Gárdonyi: Mozart Changes

Michel: Három Jazz-prelúdium egyházi énekekre


Laprída: FlorindaA Harmonia Albensis-bérlet nyitóhangversenye elsősorban az orgonamuzsika kedvelőit hívja a Szent Imre-templomba: a Finnországban, Ouluban élő kiváló orgona- és énekművész, Marosvári Péter korokon és stílusokon át ívelő, gazdag programmal lép szülővárosa közönsége elé. A koncert első részében német nagymesterek művei, Bach és Mendelssohn örökszép alkotásai, majd a 20. századi francia zene sajátos egyéniségű zeneszerzője, Françaix ritkán hallható, finom orgonaszvitje szólal meg előadásában. A folytatásban színes körkép bontakozik ki napjaink orgonazenéjéről: Hakanpää, Gárdonyi Zsolt, Michel, Laprída és Dennerlein kompozíciói az orgona – a Musica Sacra első számú hangszere – inspiráló találkozását mutatják be a jazz és a populáris zene sajátos világával.



Barokk körbetekintés – A Junior Príma Díjas In Mediass Brass rézfúvós kvintett hangversenye


2018. július 12. 19.30, Ciszterci templom


Közreműködők: Sztán Attila – trombita, Kresz Richárd – trombita, Benyus János – kürt, Pecze Balázs – harsona, ifj. Bazsinka József – tuba


Műsor:

Bach: Jesus bleibet meine Freude

Telemann: Trió szonáta

Corelli: g-moll concerto grosso

Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme

Boismortier: Fuvolakvintett

Vivaldi-Bach: Concerto


A Harmonia Albensis-bérlet második estjének műsorában a német, olasz és francia barokk zene reprezentatív darabjai csendülnek fel – ám nem eredeti formájukban, nem eredeti hangszerelésükben! Az előadók ugyanis a 2010-ben alakult, több nemzetközi versenyen győztes, a kora reneszánsztól a jazzig minden stílusban otthonos In Medias Brass együttes kiváló muzsikusai lesznek. Bach, Telemann, Corelli, Vivaldi ismert melódiái ezúttal átiratban, méltóságteljes rézfúvós hangzás pompás köntösébe öltöztetve jelennek meg: a francia kismester, Boismortier gáláns kvintettje mintegy desszertként egészíti ki a nagymesterek

ragyogó kompozícióiból álló „zenei lakomát”.



A barokk nyomában – Miklósa Erika, Karosi Bálint és az Alba Regia Szimfonikusok szólistáinak koncertje


2018. július 19. 19.30, Ciszterci templom


Közreműködők: Miklósa Erika – szoprán, Karosi Bálint – csembaló, Márfi Eszter – fuvola, György Attila – nagybőgő, Alba Regia Vonósnégyes


Műsor:

Bach: V. Brandenburgi verseny BWV 1050

Karosi: Concerto Vivaldi után

Bach: Ich Habe Genug BWV 82a


Két csodálatos előadóművész lesz a vendége a Harmonia Albensis-bérlet harmadik koncertjének: Miklósa Erika és Karosi Bálint közös hangversenye a nyár egyik zenei-kulturális fénypontjának ígérkezik. Világhírű szopránénekesnőnket aligha kell bemutatni a székesfehérvári közönségnek, míg Karosi Bálint személyében az elmúlt évtizedek egyik legfigyelemreméltóbb, markáns egyéniségű muzsikusát köszönthetjük. Az orgonistaként és klarinétosként egyaránt kivételes tehetségű, mindkét hangszerén több nívós nemzetközi versenyen diadalmaskodó művész jelenleg az Egyesült Államokban él, ahol zeneszerzőként is joggal vívott ki magának egyre növekvő elismerést. A hangverseny műsorán két Bach-remekmű mellett Vivaldi stílusában írott darabjával komponistaként is bemutatkozik. Művészvendégeinkhez ez alkalommal az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek kamaraegyüttese társul.



A Salzburg-i mise – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus hangversenye


2018. július 26. 19.30, Szent Sebestyén-templom


Közreműködők: Kolonits Klára – szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia – alt, Brickner Szabolcs – tenor, Rezsnyák Róbert – basszus, Alba Regia Vegyeskar, Primavera Kórus, Alba Regia Szimfonikus Zenekar


Vezényel: Janos Acs


Műsor:

Mozart: Koronázási mise

Mozart: Exultate, jubilate


A Harmonia Albensis-sorozat záróhangversenyén két Mozart-remekmű csendül fel a Szent Sebestyén-templomban. Az 1779 tavaszán egy Salzburg környéki templom Mária-képének szertartásos megkoronázására készült „Koronázási mise” Mozart életművének egyik ékköve, mely az egyházzene konzervatív stílusát mesterien ötvözi az olasz opera varázslatos bel canto dallamosságával. Hasonló vonások jellemzik a hírneves kasztrált, Venanzio Rauzzini számára 1773-ban készült „Exultate, jubilate”-motettát, a szoprán-énekesek népszerű, briliáns repertoárdarabját. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, a kiváló énekes szólistákat és a Székesfehérvár több kórusát egyesítő összkart a világhírű karmester, Janos Acs dirigálja.



Musica Sacra

 

2018. augusztus 12. 21.00, Nemzeti Emlékhely

 

Közreműködnek: Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Luciano Ganci - tenor

Filippo Polinelli – bariton, Egyesített kórusok, Alba Regia Szimfonikus Zenekar

 

Vezényel: Janos Acs


Műsor: Gioachino Rossini: Petite messe solennelle


A Szent István ünnepe köré szervezett augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok programsorozat kiemelkedő eseménye a Musica Sacra-koncert, amely igazi kuriózum a komolyzene kedvelői számára. Immár ötödik éve a legszebb egyházzenei művek csendülnek fel a koronázóbazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak a szakrális helyszínen. Ebben az évben Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című művét hallhatja a közönség augusztus 12-én.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével. Az 1864-ben befejezett kompozíció műfajának különleges képviselője, mely címét eredeti, tizenkét énekesből, két zongorából és harmóniumból álló előadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatóját 1869-ben tartották. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételű, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. A mű kéziratában a Rossinire olyannyira jellemző szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítően személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.


A Harmonia Albensis bérlettulajdonosok 30% kedvezménnyel válthatnak Musica Sacra belépőjegyet!

A Harmonia Albensis sorozat négy templomi koncertet tartalmazó bérlet ára 6400 forint, a jegyár 2200 forint. Jegyek és bérletek a Vörösmarty Színházban, a zenekar jegypénztárában kaphatók. Jegyek a www.arso.hu oldalon és a Fehérvári Jegyirodában is megvásárolhatók.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >