Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tudod, milyen betegségeket okoz a légkondi?
Tudod, milyen betegségeket okoz a légkondi? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. július 20.
ImagePersze baj csak akkor lesz, ha nem megfelelően van karbantartva, s, ha nem az optimális hőfokra állítod be! Léteznek akár halált okozó baktériumok is, amelyek kizárhatóak speciális és rendszeresen tisztított szűrő-alkatrészekkel.

 

Ha rendszeresen ellenőrizteted a légkondit, és olyan hőfokra állítod be, ami nem sorolható a „túlzás” kategóriába, akkor nem kell aggódnod. Sok levegőben lévő baktérium kiszűrhető speciális szűrőkkel, úgyhogy a légkondi kifejezetten hasznos lehet allergia esetén – amellett, hogy a kánikula elöli menekülés egyik módjaként is kiváló.

Ezt az eszközt ugyebár arra használjuk, hogy a hőséget el tudjuk viselni. Viszont nemcsak kényelmi szempontok miatt jó, ha nem hevítjük túl magunkat (pláne tartósan): ha túlságosan meleg van, akkor lelassulunk, több energiára van szüksége a testünknek, hogy ellássa alapfeladatait.

Ennél valószínűleg jobb megoldás a légkondi (Fotó: nicchinandpartners.com)

A magas hőmérséklet többféle veszélyt is rejt magában. Amit elsősorban tapasztalunk a munkahelyünkön (is), az a szellemi éberségünk csökkenése, koncentrációs képességünk romlása. A szellemi és a fizikai munka esetén egyaránt jellemző, hogy a nagy melegben nehezebben tudunk gondolkozni, mozdulatainkat összhangba hozni.

Mivel nehéz ilyenkor összehangolni a mozgás ütemét és irányát, gyakran fordulnak elő balesetek és rosszullétek. Arról nem is beszélve, hogy a főnökünk sem feltétlenül lesz elnéző a kánikula miatti rossz munkateljesítményünket látva.

A hőségben jelentősen csökken a szellemi teljesítményünk (Fotó: rachelflower.co.uk)

A kánikulában fontos a folyadék utánpótlás is. A test folyadéktartalma csökkenhet a vizelettermeléssel, verejtékezéssel. A dehidráció a korlátozott ivás vagy túlzott verejtékezés miatt következhet be. Súlyos esetben kiszáradáshoz is vezethet. A verejtékezés elsősorban a hőszabályozásért felelős. - Amire a kánikulában kiemelten figyelni kell.

A légkondi segít abban, hogy mindezen problémákat csökkentsük / megoldjuk szinte már bimbózó fázisban. Viszont: nagyon sok egészségügyi problémát is okozhat. Vegyük csak végig ezeket!

Azt bizonyára sokan észlelték már, hogy ha a kocsiban „durván nyomatják” a hideget, akkor megfájdul a fülük, torkuk. Az egyik barátnőmnek nemrég a hangja is elment több napra, mert a hangszálai annyira megsínylették a nagy hőmérséklet-változást. – Mellette köhögött, bőszen fújta az orrát és megállás nélkül tüsszögött.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/07/10/tudod-milyen-betegsegeket-terjeszt-a-legkondi/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >