Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Forma-1, strandröplada, atlétika? - A fehérvári fotós bejárja a világot
Forma-1, strandröplada, atlétika? - A fehérvári fotós bejárja a világot Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. július 25.
ImageKezdetben autóversenyző akart lenni, de nem abban volt a legjobb. Ma már teljesen másképp, sajátos látásmóddal közelít a sporthoz. Fotói bejárják a világot az olyan pillanatokról, amiket talán a tévében vagy a pálya mellett állva észre sem vennénk. A Forma-1-es világról beszélgettem egy fehérvári fotóssal, Murányi Gáborral, aki évek óta járja a világot, és az autóversenyek hivatalos fotósaként dolgozik.

 

 

Az autóversenyzés szerelmesei bizonyára mind tudják már – mire ez a cikk megjelenik -, hogy Sebastian Vettel nyerte meg a 2018-as Formula-1-es VB-sorozat 10. futamát. A silverstone-i Brit Nagydíj így a Ferrarival száguldó, négyszeres világbajnok német pilótáé lett. A Mercedes versenyzője, Hamilton hiába rajtolt az élről, elrontotta a startot, és a második helyezést tudta csak megszerezni. Räikkönen tíz másodperces mínusza ellenére az élmezőnyben haladt, s végül harmadik lett.

Az autósport csodálatos világának egyik pillanata (Fotó: Murányi Gábor/SpeedLight)

A szezon felénél járunk. A csapatok versenyében már 20 egység a Ferrari fórja. A következő futam július 22-én a Német Nagydíj lesz Hockenheimben, majd Mogyoród kerül a középpontba, ahol július 29-én rendezik meg a Magyar Nagydíjat.

Magyar földön fognak száguldani a versenyautók, a forró aszfalt mellől nem hiányoznak majd a nézők sem, valamint a tévéstábok, az újságírók és a fotósok, hogy azok se maradjanak ki a látványból, akik nem tudnak ellátogatni a viadalra.

Ezt a csodás képet se láthatnánk, ha nem lenne olyan fotós a helyszínen, aki megörökíti (Fotó: Murányi Gábor/SpeedLight)

E népes közvetítő közegben ott lesz egy fehérvári fiatalember, Murányi Gábor is, aki már több mint tíz éve főállásban a fotózásból él, jelenleg 90 százalékban autóversenyeken dolgozik szerte a világban. Mindig előre leszerződik a csapatokkal, versenyzőkkel, pályákkal, így már év elején tudja, hogy mikor hová kell mennie dolgozni.

Az autósport mindig rejt izgalmakat - és szikrázónak is mondható (Fotó: Murányi Gábor/SpeedLight)

– Általában a versenyt megrendező cégnek dolgozom, vagy a versenysorozat promóterének, ritkán az egyéni versenyzőknek – mesélte. – Egy verseny fotózásakor nincs megadva konkrét darabszám, hogy hány képet szeretnének tőlem, hanem egy olyan anyagot várnak, amit ha valaki megnéz, akkor tisztában lesz azzal, hogy miről is szólt az a hétvége. Természetesen mindig próbálok pozitív képet festeni és tömeget, mosolygós, jókedvű embereket mutatni, a pályán pedig akciót. Igyekszem érzékeltetni azt is, hogy sok versenyző csapott össze, mindezt úgy, hogy minél eredetibb legyen, ne csak unalmas, megszokott képekből álljon a kész sorozat. Az azonnal leadott anyagokat nem szoktam retusálni, nem utómunkázom, mindössze vágással igazítok a képeken (a vízszintes vízszintes legyen stb.). Az esemény napján, amikor vége a programnak, akkor viszont már nekiállok az utómunkáknak. Ilyenkor rendesen használom a PhotoShop adta lehetőségeket, és még aznap egy válogatást el is küldök a megrendelőnek, hogy fel tudja használni promóciós célokra, megjelentetni az újságokban, különböző híradásokban, a Facebookon, egy-két nap múlva pedig az összes kép ott landol nála. Ezek a fotók mennek majd szaklapokba, katalógusokba, ahol az anyagok leadási határideje nem olyan szoros és van idő válogatni.

Az autósporton belül főleg a pályaversenyek azok, amelyeken többnyire megpillanthatjuk munka közben Gábort (Forma-1, DTM, 24 órás versenyek, WTCR), de jár rally cross, autocross és tereprally versenyekre is. Persze nemcsak az autók érdeklik. Dolgozott már strandröplabda-, golf-, és focimérkőzéseken is, illetve nagy kedvence a fehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Verseny. Idén ő lett a strandröplabda hivatalos fotósa, az összes központi fotót, amit látunk a sajtóban, neki köszönhetjük.

 

 

http://fmc.hu/upload/post_featured/4000-5000/4737_post_big.jpg?v=829949937

 

 

A  cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/07/21/forma-1-strandroplada-atletika-johet-barmi-a-fehervari-sportfotos-bejarja-a-vilagot/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >