Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Tehetség a kajaktól a hegedűig
Tehetség a kajaktól a hegedűig Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. július 25.
ImageNyolc évig kitűnőnek lenni az általános iskolában, már önmagában igen ritka teljesítmény. Ha még azt is hozzátesszük, hogy főszereplőnk hét éves kora óta hegedül és énekel kiemelkedő szinten, ráadásul többszörös korosztályos magyar bajnok kajakos, akkor még inkább páratlan az összkép. Czeilinger Izabella Instagram profilját nézegetve találtam ezt a Walt Disney idézetet, egy remekül sikerült, őt ábrázoló portré alatt: „Egész jó móka megvalósítani a lehetetlent.„ Ezek után nem csoda, hogy - bár többen is a figyelmembe ajánlották - igazán kíváncsi lettem az ifjú tóparti talentumra.

 

 

 

 
Velence, Bence-hegy, kertes ház. Öt gyermekes mozaik családban nevelkedik Iza, akinek a szobájába lépve megállapítható, hogy egy átlagos kamasz lány lakja. Leiner Laura könyvek a polcon, temérdek fénykép a falakon, a gyermekkor mesés időszakát tükröző plüss állatok az ágyon, és kissé rendetlen íróasztal, sminkszerekkel és hajvasalóval.  Azonban, ha  jobban körülnézünk, kézzel fogható a munka, a lemondás, a hit, az akarat, és persze a gyakorlást nem nélkülözhető siker. Az egyik sarokban kajak lapát, a másikban hegedű és kottatartó állvány. Mindenhol emléklapok, a szekrényen kupák, a karnisrúd aranyérmek súlyától görbe, és még valami: a többitől kicsit elkülönítve, egy érdekes oklevél, Pránanadi Gyógyító Mester fokozat.
 
 
 
Az álmok mellé, a megvalósítás útján, nem baj, ha vannak eszközeink is. Izabella édesanyja, Mónika szerint a tehetség kevés. A sikerhez elengedhetetlen a szorgalom, a kitartás, de a leghatékonyabb eszköz az elme, ami nélkül nincs teljesítő képes tudás. A családban mindenki alkalmazza ezt a technikát, ami első sorban önfejlesztő technika, akár az agykontroll. Ők ezt tudták adni. A közösen felfedezett tehetséget ápolva, biztosítják a feltételeket számára, hogy az útját járhassa. Ez, a sikerekkel kikövezett út azonban a júniusban véget ért tanév során elágazáshoz, egyben fontos mérföldkőhöz érkezett. Izának döntenie kellett.
 
 
 
 
A 2018-as kajak versenyévadra való felkészülést elkezdte ugyan, de az idén választania kellett a zene és a sport között. Talán egy hajszállal a zenei tehetség a nagyobb, amit apai ágról, férfi vonalról örökítenek a Czeilingerek, generációról generációra, így a lányunk ezt helyezte előtérbe. A tavalyi énekversenyeken, - amelyekre Varga Virág Zöldligetes tanárnő készítette fel -,  a tehetségére felfigyelt Vakler Anna és Kneifel György, két igen neves népzenész, tanár. Mindkettőjüknek sokat köszönhetünk. Kneifel György a Székesfehérvári Hermann László Zenei Konzervatóriumba hívta 9. osztályba, népi hegedű – népi ének szakra, mi több vállalta a felkészítését hegedűből a felvételire. Népi ének tanára pedig Héjja Bella volt, a 2017-18 as tanévben alapfokon. Tehetségének és a gyakorlásoknak köszönhetően sikeres felvételi vizsgát tett. - mondta Milovics Mónika, Izabella édesanyja, aki hozzátette: büszkeségük a megszerezhető 60 pontból 59-et szerzett, ezzel első helyen rangsorolva került be a 9. osztályba, amiért külön Igazgatói dicséretben részesült az év végi bizonyítvány kiosztásakor. Így a megfelelő sikerélménnyel és önbizalommal kezdheti el a középiskolát szeptemberben.
 
Írásunk főszereplője igencsak céltudatos, elmondása szerint még át sem lépett az óvodai kiscsoport termének küszöbén, már akkor elhatározta, hogy, ha törik, ha szakad, ő bizony egyszer a színpad csillogó királynője lesz!
 
- Három éves korom óta sztár akartam lenni. Híres előadó művész, musical színész, egyben pop csillag. 8 évesen már karaoke gépet kértem karácsonyra, majd miután meg is kaptam, Walt Disney rajzfilmek betétdalát énekeltem a városi rendezvényeken, nem ritkán ezres nagyságrendű közönség előtt, amit nagyon élveztem (ahogy édesanyja fogalmazott; kb. 2,5 oktávot énekel ki, angyali frekvencián). Ezek az élmények máig meghatározóak. A színpadi mozgás és viselkedés tekintetében sokat segít az, amit Weisz Fanni modell iskolájában tanultam, tanulok máig is. Ott szintén a modellkedés és a színészkedés érdekel, s Fanni támogat is mindebben. Ősztől egy új kaland, ugyanakkor egy rendkívül komoly munka kezdődik számomra, amit nagyon várok már. Elszánt vagyok, tudom, hogy jól választottam, de ezt be is kell bizonyítanom magamnak és mindenkinek, aki segített, támogatott az elmúlt időszakban. Az egész életemet meghatározó évek előtt állok. - foglalta össze komoly gondolatait Czeilinger Izabella.
 
A 15 éves tehetség elárulta azt is, hogy mivel a komoly sportolás miatt az elmúlt 6 esztendőben nem akadt egyetlen szabad vakációja sem, a nagy váltás előtt akart egy szabad nyarat. Ennek jegyében ott volt az EFOTT-on, részt vett egy zenei táborban, eljutott édesapjával Horvátországba és minden egyéb lehetőséget kihasználva igyekszik még a nyár végéig bepótolni az elmulasztott nyaralásokat. Iza tehát alaposan feltölti az akkumulátorait élményekkel, hamarosan pedig jöhet a zenei konzervatórium. Ne legyenek kétségeink, a következő években egyre többször hallunk majd még róla és újabb sikereiről.
 
 
 
 
 
Czeilinger Izabella és a tények:
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „ Magyarország Jó tanulója – jó sportolója 2017” pályázat nyertese, kimagasló 3120 ponttal. Mit takar ez? Kitűnő tanulmányi eredményt, valamint két magyar bajnoki címet és egy III. helyet kajak-kenu sportágban. Országos Diákolimpia K4 I. helyezés, továbbá számos országos és nemzetközi megmérettetésen a korosztályában - Ocskay Leila Olíviával párban - a legjobbnak bizonyultak, Major Ildikó kezei alatt, a VVSI színeiben. Dicsőséglistájához sorolandó még az is, hogy a legrangosabb népdaléneklő versenysorozat, a " Tiszán innen, Dunán túl..." döntőjében a mezőny legjobbjaként kiemelt arany minősítést érdemelt ki.
 
(Fotó: Igari Balázs, Milovics Mónika)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >