Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csángó hagyományőrző nap a Napraforgó táborban
Csángó hagyományőrző nap a Napraforgó táborban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. július 26.
ImageCsángómagyar napot tartottak a Napraforgó Városi Napközis Táborban Székesfehérváron. A moldvai Pusztinából és Lészpedről érkeztek hagyományőrző gyerekek és felnőttek, hogy ízelítőt adjanak sajátos nyelvhasználatukból, énekeikből és táncaikból. A vendégek látogatása július 27-én, pénteken 18.00 órakor a Városházán rendezett csángó esttel zárul, melyen itt lesz Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas népdalénekes is.

 

 

Hetedik alkalommal érkeztek csángómagyarok a székesfehérvári Önkormányzat nyári táboraiba. Ezúttal 22 pusztinai és lészpedi felnőtt és gyermek hagyományőrző táborozik Velencén, ám ahogy minden évben, ezúttal is bejöttek egy napra a fehérvári Napraforgó Városi Napközis Táborba, hogy az itt vakációzó gyerekeknek is bemutatkozzanak. Mátyás Mónika pusztinai tanárnő vezetésével a fehérvári gyerekek megtanultak egy csángó népdalt, körtáncot jártak a vendégekkel együtt, és Lajos Katalin hagyományőrző jóvoltából egy tréfás mesét is meghallgattak.

A székesfehérvári közönség is részese lehet a csángómagyar népi kultúrának július 27-én, pénteken 18.00 órától a Városháza Dísztermében. A zenés – táncos esten Nyisztor Ilona világszerte ismert, Magyar Örökség-díjas népdalénekes vezetésével lépnek fel a vendégek. Az estre ingyenes lesz a belépés, ám jó szívvel fogadják a közönség adományait a pusztinai magyar oktatási program támogatására. Ezt megelőzően 17.00 órától a Barátok templomában csángó misét is rendeznek. 

A moldvai Pusztina 86 általános iskolása közül 77-en magyar órásak, azaz órarend szerint heti négy órában tanulják a magyar nyelvet. Emellett iskolán kívüli hagyományőrző foglalkozásokra is járnak további 22 óvodással együtt. Pusztinában a 2006-ban megnyitott Magyar Ház ad helyet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége iskolán kívüli oktatási programjának.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >