Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Alba Regia Feszt nemzetközi sztárokkal!
Alba Regia Feszt nemzetközi sztárokkal! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. július 30.
ImageHazánk legjobb jazz, funk és blues zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában július 30-tól augusztus 1-ig. A Syrius Legacy, Váczi Eszter, a Malafede Trio By Federico Malaman, az Alessio Menconi Trio valamint Little G. Weevil is fellépnek idén az Alba Regia Feszten.

 

 

A királyok városában július 30-tól augusztus 1-ig a jazz és funk zenéé lesz a főszerep a Belvárosban. A nagy múltra visszatekintő Alba Regia Jazz Fesztivál idén ötödik éve gazdagítja Székesfehérvár kulturális életét. Három napon keresztül két helyszínen várják a zenei műfaj kedvelőit, a fellépők sorát a hazai sztárok mellet a fellépők sorát két olasz és egy amerikai produkció is színesíti.

Az esemény kapcsán Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy Székesfehérvárra mindig is komoly jazzélet volt jellemző. Példaként felhozta a hajdani Videoton Alba Regia Inter Jazz Fesztivált, amelynek még Antal Imre volt a konferansziéja a Vörösmarty Színházban. A hosszú évek elteltével újra erős lábakon álló fesztivál kapcsán hozzá tette: „Az Alba Regia Jazz Feszt ebben a formájában, kisebb-nagyobb változások után, ötödik egymást követő alkalommal kerül megrendezésre, így most már bátran kijelenthetjük, hogy érdemes volt a városnak támogatnia, valamint Vörös Tamásnak és Mits Gergőnek megszerveznie.”.

A nagyszínpadon a fesztivál három napja alatt megfordul Little G Weevil a magyar származású, Egyesült Államokban élő blues gitáros, énekes, zeneszerző, producer, Nemzetközi Blues Kihívás győztese, és az olasz MALAFEDE formáció, Federico Malaman triója és a Liszt Ferenc-díjas Dresch Mihály is várja a nagyérdeműt. Szerdán este a Syrius Legacy, majd az Alessio Menconi Trió zárja a fesztivált. A Legacy zenekar tagjai zseniálisan csomagolják a zenei anyagot olyan finoman jazzes produkcióba, hogy ezt a muzsikát azok számára is közel hozza, akik annak idején nem ismerték a legendás Syriust.

A Múzeum Kertben felállított kisszínpadon hétfőn Váczi Esztert‑ az egykori Jazz+Az és a Váczi Eszter Quartet díváját‑, és Gátos Istvánt hallgathatják, majd a Muddy Shoes ad koncertet. Kedden a Vintage Dollst, szerdán pedig a Horváth Cintia Quintet és a Sárik Péter Trió zenekarok produkcióit élvezhetjük a „spájzban”.

Vörös Tamás, a program társszervezője a fesztivál műfaja kapcsán kifejtette, hogy a kultúrának ez a szegmense a klasszikus zenéhez hasonlóan mindig is mecenatúrára szorult, amelyet Székesfehérvár városvezetése is felismert, így jöhet létre ez a rendezvény is évről évre. „33 év után kiemelkedő jelentőségű az idei fesztivál, ugyanis 1985 után ismét rögzíteni fogja az összes, azaz 12 koncertet az MTVA és a Bartók rádió is! A programok két színpadon zajlanak majd, a nagyszínpad a tavalyihoz hasonlón ismét a Bartók téren lesz felállítva, míg a kamaraszínpad, az úgy nevezett „spájz” a múzeumkertben lesz.” - fogalmazott Vörös Tamás.

A jazz és könnyűzenei utánpótlásról Székesfehérváron a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium, valamint a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke gondoskodik. A két intézmény összefogásának eredménye az Alba Regia Feszt, amellyel hosszú távú tervei vannak a szervezőknek. A nagyszínpad koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően az idei évben is ingyenesen látogathatók.

További információ és részletes program: www.albaregiafeszt.hu

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >