Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hogyan lesz valakiből jó sportfotós? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. augusztus 01.
ImageMurányi Gábor gyerekként autóversenyző akart lenni, és egy rotakapával gyakorolt naphosszat a környék földes útjain. Pár év múlva már az autóversenyek kerekeiről kapargatta le a sarat, majd 16 évesen - életkorát papíron meghamisítva - versenybíró lett a Forma-1-en, később rallyzni kezdett, EB-futamokon is indult, ma pedig a Forma-1 hivatalos fotósaként dolgozik.

 

 

 

Az elmúlt hétvége az autóversenyzésről szólt – legalábbis azoknál, akik szerelmesei e sportnak. Július 29-én rendezték meg ugyanis a Forma-1-es Magyar Nagydíjat Mogyoródon. A versenyen ott volt egy fehérvári fotós, Murányi Gábor is, akiről a múltkor már ejtettem néhány szót. A fiatalember már több mint tíz éve főállásban a fotózásból él, jelenleg 90 százalékban autóversenyeken dolgozik szerte a világban. A Forma-1 hivatalos fotósaként szinte minden nap láthatjuk képeit a médiában, mellette ő lett idén a strandröplabda hivatalos fotósa is.

Sőt, nemrég megnyerte a „Hankook Tire Award” fotópályázatot „Professional” kategóriában. „Európa legjobb autósport fotója” így Székesfehérvárhoz köthető. A kép a DTM (a világ egyik legerősebb túraautó-versenye) magyarországi futamán készült a Hungaroringen, ahol Gábor a magyarországi promóter megbízásából kattogtatta gépét.

Európa legjobb autósport fotója  (Fotó: Murányi Gábor/SpeedLight)

S ha már a technikáról van szó: ő nikonosnak tartja magát, de két éve a Canon termékeit is használja. Szinte csak fix objektíveket használ. Ezek közül a 400 mm-es a kedvence. Sokszor vesz elő vakut és távkioldót. Amikor elmegy egy versenyre, akkor általában 15-20 kg-ot nyom a felszerelés, amit magára akaszt. Ez három gépet és három különböző objektívet foglal magába, amiket folyamatosan cserélget. Egy háromnapos versenyen olykor 50 km-t is kell gyalogolnia, ami nem egyszerű sem a súly, sem a forró napsütés miatt.

Szerencsére nagyon jól bírja az extrém meleget. Rengeteg folyadékot iszik, s ha különösen tikkasztó nap elé néz, akkor nagyon sok paradicsomot és narancsot fogyaszt, ami tapasztalatai szerint segít a hidratálásban.

– Így ételt és egyben sok folyadékot is adok a testemnek – mondta. – Mi nem azok az újságírók/fotósok vagyunk, akik állandóan egy csapat büféjében ücsörögnek és kényelmesen falatoznak a légkondi hűsében. A hideg egyébként sokkal nagyobb problémát okoz, mint a forróság, hiszen ha beöltözök jó meleg ruhába, akkor nehezebben mozgok, a technika is hamar lemerül. Szerencsére ritkán járok extrém hideg helyekre. Az esővel pedig az a helyzet, hogy szeretni kell, mert ha nem, akkor is esik, de így legalább nem lesz rossz kedvünk.

A profi technika szerencsére nagyon jól bírja a csapadékot. A biztonság érdekében azonban az objektíveknek és fényképezőknek is van saját esőkabátjuk, melyek néha jobbak, mint amit a média dolgozói magukra terítenek. A technika megóvása sokkal fontosabb egy fotós számára, mint a saját testének védelme. A fotósok úgy gondolják, hogy inkább ők ázzanak el, mert attól még tudnak dolgozni. A gépeknek viszont nem lehet soha bajuk. Gábor pedig valóban szereti az esőt, mert meglátása szerint olyankor teljesen más hangulatú képeket lehet készíteni, és így színesebb lesz egy anyag.

Bár fotói tényleg nagyon magas színvonalúak, mégsem szeretne kiállításokon részt venni, mert a munkái bemutatására tökéletesen alkalmasnak tartja a social media-t, azon belül is az Instagramot. Könyvet viszont szívesen adna ki, de ahhoz egy teljes szezont végig kellene fotóznia - ezt tartja a legnagyobb vágyának. Egy teljes szezon nyomon követését egy komoly bajnoksággal.

– Sok F1-es pályán jártam már, de egy full szezont még soha sem volt szerencsém végigcsinálni – mesélte. – Remélem, hogy egyszer majd megbízik bennem egy csapat vagy versenyző, és egy nagyon komoly képanyaggal tudom meghálálni a felkérést. Akkor biztosan kiadnék egy könyvet arról az évről, képekkel, sztorikkal. Úgy gondolom, nagyon sikeres kiadvány lenne, mert sok háttérinformációt, kulisszák mögötti titkot tárnék az olvasók elé. Én magam is szeretem a száguldást, volt szerencsém több évig rally-versenyeken indulni. Itthon és külföldön is versenyeztem, szép időszak volt.

 

 

A cikk folytatása  elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/07/28/hogyan-lesz-valakibol-jo-sportfotos/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >