Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Csillaggal álmodik az éjszaka Nyomtatás E-mail
Írta: Vakler Lajos   
2018. augusztus 03.
ImageSzínes, változatos programok várták a csíkcsomortáni Varga Sándor Verstábor harminchárom résztvevőjét a közösségépítés jegyében. A székelyföldi találkozó fiataljai Kubik Anna, Ráckevei Anna és Rubold Ödön színművészek, valamint a népi kultúra ismert alkotói segítségével mélyülhetnek el a versek világában.

 

 

A programokat idén Reményik Sándor Csillagokkal álmodik az éjszaka hívógondolatával a szerelemhez kapcsolódó versek, témák mentén szervezték: a szakmai, képességfejlesztő képzések mellett zenés-irodalmi és táncos programok, beszélgetések tették teljessé az elmélyülést, a tartalmas kikapcsolódást.


Nyolcadik alkalommal népesült be a székelyföldi Csíkcsomortáni Szellő Szállóban a Varga Sándor Verstábor. A találkozót idén a Csillaggal álmodik az éjszaka, Reményik Sándor versének hívógondolata mentén rendezték meg a Kárpát-medencéből érkezett fiataloknak. Harminchárom anyaországbéli – köztük a Fehérvári Versünnep döntősei, budapesti, miskolci –, illetve felvidéki, délvidéki, székelyföldi, kárpátaljai fiatalok mélyülhetnek el a tábor szakmai programjaiban, amelyhez a tematika alapján idén a szerelemhez kapcsolódó pódiumbeszélgetések, a népi kultúrában, a szentírásban megtalálható történetek adják az alapot, Kubik Anna, Kossuth-díjas színművészünk, Ráckevei Anna és Rubold Ödön színművészek szakmai iránymutatása mellett. Milus Mariann beszédtechnika órái mellett a programokban közreműködtek a Magyar Örökség-díjas tököli Cédrus Táncegyüttes és a Misztrál Együttes.

A Versünnep és a székelyföldi Verstábor megrendezését a kezdetektől támogatja Székesfehérvár Önkormányzata. Mészáros Attila alpolgármester így fogalmazott a tehetségkutató küldetéséről: „Azt gondolom, hogy a sport mellett a kultúra az, ami egy közösséget össze tud tartani, és ebben nagy szerepe van a Versünnepnek Székesfehérváron, amit kilencedik alkalommal rendeztünk meg az egyházmegyével és Médiacentrummal közösen. Gyakran elmondjuk: ez nemcsak egy verseny, ennek a megmérettetésnek van eleje, van közepe, és hosszú évekre kifutási lehetőség a fiatalok számára. Ebben óriási szerepe van a Székelyföldi Varga Sándor Verstábornak.”

Ferenczy Noémi
, a Ciszterci Szent István Gimnázium magyar-német szakos tanára, a Fejér Holló Diákszínpad művészeti vezetője Pásztoróra címmel tartott rendhagyó irodalomórát – utat nyerve a fiatal szívekhez, játékos, interaktív formában megmutatva a szerelem mélységeihez és magasságaihoz vezető utat. Bordi András, a Magyar Televízió kiváló és népszerű hírolvasó-beszédtanára a Dominó című játékos zenés estjén megzenésített versekkel és kortárs dalszerzők műveivel jelentkezett. A rendhagyó drámaórák mestere így fogalmazott: „Azt gondolom, azért olyan fantasztikus ez a verstábor, mert a magyar költészet ennyire gazdag ábrázolása párját ritkítja Európában, de a világon is. A játékkal pedig az az igazi célom, hogy a személyemmel, mintegy katalizátorként a gyerekeket helyzetbe hozzam.”

Az idei tábor egyik leginkább várt beszélgetése A szerelem a Bibliában című program volt. Dékány Sixtus ciszterci szerzetes az evangélium örök érvényű igazságait gyűjtötte csokorba a fiatalok okulására: „Egyházi emberként, nyilvánvaló, hogy az egyház tanításait, az evangéliumot is kiinduló pontnak tekinthetjük, hiszen magát az evangéliumot az élet írta. Krisztus emberré lett, és azok a társak, akik megismerték ezt a sajátos Krisztusi szeretetet, vagy ha úgy tetszik a Krisztusi szerelmet, abból kiindulva írják meg az evangéliumot.” Dezső Tibor református lelkipásztor a maga egyedi, játékos-komoly gondolataival nyitott ki rejtekajtókat: „A szerelemre nem szabad, hogy érvényes legyen a logika. Bár tudom, hogyan kell készülni egy előadásra, egy beszélgetésre, de igazából nem lehet felkészülni úgy, ahogy a szerelemre se – csak jön. (…) a lényege, hogy ami a szívünkben van, azt kiengedjük.”

Szerdán este a Verstábor lakóit és a csíkcsomortáni zenekedvelőket a Misztrál Együttes Nacsinák Gergely – görögkatolikus pap és kulturális közíró – verseire írt dalaival varázsolta el.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >