Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be
Rossini Petite messe solennelle című művét mutatják be Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. augusztus 08.
ImageRossini Petite messe solennelle című művét mutatják be augusztus 12-én, vasárnap a Musica Sacra-hangversenyen. Ács János karmester a frissen városunkba megérkezett olasz szóló énekeseknek vezényelt próbát.

 

 

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált. Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak. Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarelőadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Ács János vezényletével.

A városunkba frissen megérkezett operaénekeseknek a maestro ma próbát vezényelt. A magyar közönségnek a hazai színpadokon már több alkalommal megfordult Luciano Ganci lehet a legismertebb név. A tenor énekelt már a MÜPA- ban, de bemutatkozott a miskolci Opera Fesztiválon is. ”Az én hazám a Musica Sacra, azaz az egyházi zene bölcsője. Kisgyermek vallásos szemléletben neveltek a szüleim, ezért is fontos számomra, hogy részese lehetek a székesfehérvári Musica Sacra-nak, az pedig, hogy a Maestro felkért a darab tenor szerepére külön megtiszteltetés volt számomra!”- mondat el Luciano Ganci. 

Chiara Tirotta, a mezzoszoprán szerepére felkért operaénekes kifejtette, hogy óriási megtiszteltetés számára együtt dolgozni Ács Jánossal és a zenészekkel. „Hívő ember vagyok, vasárnap az lesz a célom amikor énekelek, hogy megmutathassam a közönség számára azt, ami a lelkemben van. ... Sok darabot énekeltem már a karrierem során, de azt kell mondjam Rossini, az Rossini!” – tette hozzá a darab kapcsán a mezzoszoprán.

A karmester a bariton szerepére a 34 éves tortonai születésű Filippo Polinellit kérte fel, aki elmondta, hogy bár 20 éves koráig egészen más pályára készült, mint jelenlegi foglalkozása, ennek ellenére az opera énekesi munka mára hivatásává lett. „Amit vasárnap a közönség hallani fog az semmiképpen nem egy kis ünnepi mise, hiszen az eredetileg megírt 1864-es kompozíciótól eltérően mi a szerző saját 1867-es kórusra és zenekarra átírt, operai hangvételű művét hozzuk el.”- fogalmazott Filippo Polinelli.

A hazai közönség számára a legkevésbé ismert név talán a szoprán szerepre választott, fiatal Sarah Tisba lehet, aki hazájában a Verdi Konzervatóriumban végzett, 2012-ben döntős volt a veronai Maria Callas Énekversenyen.

Miden összeállt tehát ahhoz, hogy a székesfehérvári közönség vasárnap egyedülálló élménynek legyen részese az V. Musica Sacra hangversenyen, ahol a mise műfajának egy különleges darabja csendül majd fel. A darab kifejezetten operai hangvételű: a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne.

A páratlan komolyzenei hangversenyre jegyek még korlátozott számban elérhetők online a www.jegy.hu oldalon, személyesen a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Városház téren a jegyárusító faházában és a Tourinform irodában. 

*G. Rossini. – Passy 1863.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >