Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elfogyott a málna a bokorról? Edd meg a leveleket is!
Elfogyott a málna a bokorról? Edd meg a leveleket is! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. augusztus 09.
ImageA málnának több részét is bátran felhasználhatjuk: a gyümölcsből készülhet bor, pálinka, likőr, desszertek, ránctalanító arcpakolás, a bokor levelei és hajtásai pedig nemcsak salátaként fogyaszthatóak, hanem a belőlük készült teának és tinktúrának számos gyógyhatása ismert.

 

 

 

A málnának egyetlen olyan része sincs, ami mérgező volna, legyen szó vad, vagy nemesített változatról. Jótékony hatásairól már a múltkor írtam, s akkor kiderült, hogy a málna rendkívül jó vértisztító (rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, a már meglévő panaszokat pedig segíti megszüntetni), vesetisztító, méregtelenítő hatású (óvja, erősíti a vesénket, kezelhetünk vele enyhébb lefolyású veseproblémákat), s remek méregtelenítő is (nemcsak a vért és a veséket tisztítja, hanem a bélfalat is segít kipucolni).

Sokat teszünk az egészségünkért, ha málnás reggelivel kezdjük a napot! (Fotó: pinteres.co.uk)

Kiváló immunerősítő (megfázás, nátha esetén felgyorsítja a gyógyulást), segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet (így diétában is fogyasztható), s még a méhfalat is erősíti (magas nyomelem- és vitamintartalma az anyukáknak és a magzatnak is kedvező).

Leggyakrabban húgyúti problémákra szoktak málnalevélből készült teát vagy főzetet fogyasztani azok, akik a természetes megoldásokat keresik a gyógyszerek helyett. Ezek az italok enyhén antibakteriális hatásúak, ér- és pólus-összehúzóak.

Gyűjtsük csak szorgosan a málna leveleit is a bokorról! (Fotó: commons.wikimedia.org)

A leveleket júniustól augusztusig szedhetjük, s fogyaszthatjuk frissen vagy megszárítva is. A teát meghűléskor is ajánlott kortyolgatni, mert lázcsillapításra, izzasztásra is alkalmas:

Házi teakeverék

Hozzávalók: 20 gramm száraz málnalevél, 10 gramm szamócalevél, 5 gramm szederlevél. Ezeket keverjük össze.Tehetünk hozzá csipkebogyót, hibiszkuszt, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.

Nemcsak a gyümölcsből, a leveléből is készülhet tea (Fotó: pinterest.com)

Málnalevél tea

Aki az „egyszerű felhasználás” híve, az forrázzon le egy teáskanálnyi málnalevelet egy bögre vízzel, s hagyja ázni 15 percig! – Ezt is, ahogy az összes gyógynövényes teát, frissen kell elkészíteni, s rögtön meg is kell inni.

Állítólag napi egy csésze málnalevél-tea enyhíti a kismamák reggeli rosszulléteit, a szülés előtti hónapban pedig azért fogyasztják az anyukák, mert tágulékonyabbá teszi, ellazítja a kismedencei izmokat, így – elméletileg – könnyebb lesz a szülés. A teától nem kell féltenünk fogaink épségét sem, mert erősíti a fogakat, a csontokat és a körmöt is!

A málnalevelet használhatjuk külsőleg bőrfertőzésekre, szembántalmakra is. Pattanásokat is kezelhetünk a belőle készült teával vagy a tinktúrával. (Tinktúra: a növényi anyagok alkoholos kivonata.)

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/07/14/elfogyott-a-malna-a-bokorrol-edd-meg-a-leveleket-is/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >