Kezdőlap
A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 10-én Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. augusztus 10.
ImagePénteken kezdődik a város legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. Az ünnepélyes megnyitóra este az Országalmánál kerül sor: a látványos, zenés rendezvényen a közönség idén is találkozhat a történelmi óriásbábokkal.

 

 

A hagyományok szerint felkapcsolják a Városház tér ünnepi fényeit és elkezdődik a Fő utca történelmi képregényeinek a vetítése is, valamint újdonságként a Járásbíróság homlokzatán architekturális 3D-s épületvetítésre várják a közönséget. A Zichy színpadon Rock’n’Roll táncház, majd Ferenczy György és a Pesti Rackák koncertje zárja a nyitónap programjait.


Augusztus 10-én, pénteken elkezdődik a város legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, a Szent István ünnepkörhöz kapcsolódó Székesfehérvári Királyi Napok.

Az összművészeti fesztivál nyitóprogramján, a Városház téren 20.30 órakor a közönség találkozhat a Koronázási Ünnepi Játékok történelmi óriásbábjaival, köztük az idei esztendőben középpontba kerülő II. Andrással és lányával, Szent Erzsébettel. A felemelő eseményen közreműködik Egyed Attila színművész, az Alba Regia Táncegyesület, a Székesfehérvári Balett Színház, a Vox Mirabilis Kamarakórus, Szirtes Edina Mókus és zenésztársai, a középkori furulyaegyüttes és a Bandiera zászlóforgatók. Az ünnepség díszvendége Dr. Aros János, Szent Erzsébet szülővárosának, Sárospataknak a polgármestere lesz, a Székesfehérvári Királyi Napokat dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. (Eső estén a Városháza Díszterme ad helyet a megnyitónak.)

A hagyományok szerint a Városház tér ünnepi fényeinek és a Fő utca történelmi fényvetítéseinek a felkapcsolásával zárul a megnyitó. A Képes Krónika ábrái elevenednek meg a falakra vetített képregényben a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán, amit Matuz János forgatókönyve alapján Magyarósi Éva grafikus és csapata animált.

A Királyi Napok egy leglátványosabb újdonsága a 21.30 órakor kezdődő zenés architekturális 3D-s épületvetítés lesz a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán (Dózsa György út 1.) – a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáival. Az épület architektúrájához igazodó tízperces mapping anyag valóban színes és izgalmas élményt kínál, megmozgatja és át is rendezi a felületeket. Augusztus 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap) 21.00 órától 22.30 óráig félóránként lesz látható a vetítés.

Az estét 21.40 órától Rock’n’Roll táncház, majd Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertje zárja a Zichy színpadon. (Szélsőséges időjárás esetén ez a program elmarad.)

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >