Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Pénteken adják át a rangos Szent István-díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. augusztus 14.
ImagePénteken adják át Székesfehérvár legjelesebb civil elismerését, a Szent István Emlékérmet és Díjat. Az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója, a Fehérvár Travel Alapítvány alapítója lesz. – jelentették be a Püspöki Palotában rendezett sajtótájékoztatón.

 

 

 

A 2004-ben alapított Szent István Emlékérem és Díj a város legrangosabb civil elismerése. Évről évre olyan székesfehérvári, vagy a városhoz kötődő polgárnak ítélik oda, aki különösen magas színvonalú munkásságával és kiemelkedő emberi kvalitásával kiérdemli az elismerést. A díjat gondozó Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány célja a kezdetektől változatlan, azaz a keresztény értékrend elismertetése és elfogadtatása az egész magyar közösség vonatkozásában.

A 2018. évben Ribi Péter, a Fehérvár Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója, a Fehérvár Travel Alapítvány alapítója kapja az elismerést. A díjat Spányi Antal megyés püspök adja át augusztus 17-én, pénteken 18.00 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett ünnepség keretében. – jelentette be a sajtótájékoztatón dr. Csurgai Horváth József, a Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kuratóriumi tagja.


Ribi Péter az alapítvány egyhangú döntése alapján kapja a díjat a hátrányos helyzetűekért, az elesettekért, a szellemi és fizikai fogyatékkal élőkért, az idősekért végzett, nagyszabású gondoskodó tevékenysége elismeréseként. Alapítványa az elmúlt 11 évben közel 2.500 családot segített és 200 intézmény működését támogatta. Magas színvonalú turisztikai vállalkozása országszerte kelti és öregbíti Székesfehérvár jó hírnevét.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó másik fontos eseményként augusztus 14-én, kedden 10.30 órakor Székesfehérvárra, a Szent Imre-templomba érkezik a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. – jelentette be Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató. A három méter magas, tölgyfából készült és bronzborítással díszített alkotás a magyar honfoglalás kori ötvösséget idézi. A feszület középpontjának ezüst tokjában egy Szent Kereszt-ereklye található, míg a levéldíszek foglalataiban 19 magyar szent – többek között Szent István, Szent Imre és Szent Gellért – és boldog ereklyéi vannak. A missziós keresztet kedden 18 órakor a fogadalmi szentmise keretében köszöntik, a záró esemény 15-én, szerdán 18 órakor lesz a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisén.


A részletes program a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján olvasható.

Ugyancsak a sajtótájékoztató keretében, a Püspöki Palota felújított kertjében Spányi Antal megyés püspök megáldotta Szent István király és Szent Imre herceg szobrait. A 245 éves, három méter magas alkotások korábban a Szent István-székesegyház homlokzatán voltak láthatóak, ám műtárgyvédelmi okokból azokat eltávolították, és egy daru segítségével a kertbe emelték. – mondta Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója. A jövőben biztosítani tudják a porózus kőanyagból készült szobrok fokozott védelmét és karbantartását. A Bazilika homlokzatán a szobrok másolatai, továbbá Szent László szobra látható, ez utóbbi a második világháborúban elpusztult eredeti alkotás 1967-ben készült kópiája.

Spányi Antal megyés püspök a sajtótájékoztatón kiemelte: ezen három eseményt egyféle lelkület, Szent István szellemisége hatja át. A díjjal azokat ismerik el, akik az államalapító szellemiségében, erkölcsi tartásában és rendjében élnek, hatnak a világra és értékeket mutatnak fel. A zarándok missziós kereszt szintén Szent István lelkületét hordozza, a megáldott szobrok pedig a maguk némaságában is beszédesek, világosan hirdetik tanításukat, melyen nem fog az idő. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >