Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tiszteletadás nemzetünk örökké élő nagyjai előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. augusztus 13.
ImageÜnnepélyes keretek között idén is megnyitották az Osszáriumot a Székesfehérvári Királyi Napok idejére a látogatók előtt. A meghívott vendégek és az érdeklődők is virággal róhatták le kegyeletüket nemzetünk örökké élő nagyjai előtt. Augusztus 20-áig bárki megnézheti az Osszáriumot – több időpontban szakvezetéssel is.

 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum hagyományosan minden évben megnyitja a nagyközönség előtt Szent István ünnepén a királyaink és királynéink földi maradványait őrző csontkamrát, az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen.

A középkori Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületében, az István király által alapított Szűz Mária királyi prépostsági templomban őrizték egykor a királyi levéltárat, az uralkodói jelvényeket, itt tartották a koronázásokat és a fehérvári törvénylátó napokat. Az egykori bazilika emellett időről-időre királyi temetkezőhelyként is szolgált. A régészeti feltárások során fellelt csontmaradványokat az Osszárium őrzi, amely közös emléket állít az eltemetetteknek.

A szombati megnyitón Dr. Simon László kormánymegbízott mondott ünnepi beszédet. Kitért arra, hogy a Székesfehérváron eltemetett uralkodóink, családjuk, a rangos egyházi és világi személyek szellemisége a mai napig belengi a Nemzeti Emlékhelyet, meghatározza nemzeti öntudatunkat. „Örök szimbólumok ők. A sírkamrában mi már csak ezért sem a pusztulást, nem a veszteséget látjuk, hanem nemzetünk örökké élő nagyjait, akik a ma is magunkénak vallott értékrend megteremtői voltak. Ezek a csontok még ilyen töredékesen, mostoha állapotban, azonosítatlanul is többet jelentenek önmaguknál. Gyűjtőlencséi ők a magyarság kisugárzásának, nemzeti öntudatunknak. Csak földi maradványaik nyugszanak itt – jelenthetjük ki. Szellemiségük, értékrendjük, példájuk él. Hiszen ők voltak azok, akik Európa szívében naggyá tették Magyarországot. Amit itt tehát látnunk, éreznünk kell, nem csupán történelmi emlék, hanem élő, jövőt formáló erő.” - mondta el a kormánymegbízott. Beszéde végén kiemelte, hogy ezt a szellemet nem csak őrizni kell, de a jelen nemzedék társadalmi felelőssége az, hogy továbbörökítse történelmi nagyjaink eszméit.

A Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt, augusztus 20-áig az Osszárium ingyenesen látogatható, hétvégenként 15.00 órától Rácz Piroska antropológus tart szakvezetést a látogatóknak.

Az ünnepi programok a mai napon a 10.00 órától a „Pénzverés és temetés: Bevezetés két kiállításhoz” című tudományos konferenciával folytatódtak, majd 14.00 órától az „… akit jeruzsáleminek nevezünk” – II. András élete és uralkodása című kiállítás megnyitójával várják az érdeklődőket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >