Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hogyan védekezz a legyek ellen – vegyszermentesen?
Hogyan védekezz a legyek ellen – vegyszermentesen? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. szeptember 07.
ImageSzúnyogháló van az ablakon – s mégis feltűnik egy pimasz légy a szobában, amely nem akar tágítani mellőled. Vajon hol juthatott be a lakásba, hogyan lehet kihessegetni, s megakadályozni, hogy társai átvegyék a helyét? Ebben próbálok meg segíteni…

 

 

Hiába van szúnyogháló az ablakon és az erkélyajtón, hiába igyekszünk szinte két másodperc alatt besurranni a bejárati ajtón, mégis bekerülhet valahogy egy-egy poloska, szúnyog, molylepke vagy légy a lakásba.

Állatbarát lévén, tisztelve az élet minden formáját (legyen szó emberről, elefántról, kígyóról, pókról vagy egy hangyáról) először mindenki ösztönösen kinyitja ilyenkor az ajtót, s igyekszik kihessegetni a hívatlan vendéget. Remélem legalábbis, hogy ez az első reakció, s nem rögtön a légycsapó / összehajtogatott újság / szobapapucs felé nyúl az Olvasó, hanem megpróbálja humánusabb módon megoldani a problémát.

S kiváltképp ajánlott így tennünk, mert – ha nem is az élet védelme érdekében -, de a tapétára vagy a falfestésre azért jó vigyázni… Ha például úgy véljük, hogy a falon pihenő légy vagy szúnyog optimális pozícióban van a „lecsapásra”, akkor az eredmény lehet, hogy a kiiktatott állat lesz, viszont gondoskodhatunk az érintett falfelület lemosásáról (ha egyáltalán lejön a „maradvány” maradéktalanul) – ami nem épp kellemes időtöltés.

 Mit tegyünk tehát? A legegyszerűbb, ha

Kereszthuzatot

csinálunk. Ez a finom légáramlat – szerencsés esetben – a szabad ég alá tereli a rovarokat. Ha esetleg nincsen időnk megvárni, míg a szellő szárnyán tovatűnnek a legyek, akkor bizony

Csapdát

kell állítanunk: Keverjünk össze 2 dl vizet 1 evőkanál cukorral, és öntsük egy vékony szájú üvegbe. Ez az édes illat oda fogja csalni a legyeket (a darazsakat is persze, hiszen gyakran méhek, darazsak is betévednek a lakásba), és rabul ejti őket.

Csalétek lehet még a sör és méz keveréke is, de van, aki ecetet és mézet használ. Én közismerten nem bírom elviselni az ecet szagát, így nem ajánlom jó szívvel másnak se (hátha van még, aki irtózik tőle).

Valaki azt mesélte, hogy tejet, cukrot és egy pici borsot szokott összeforrázni és egy kis tálkába tenni – neki az vált be „csaliként”. – A variációk száma tehát végtelen.

Amikor gyerek voltam, a nővérem a hajlakkal fújta le a bogarakat, ami egy pillanat alatt hatástalanította őket – mivel olyan bevonatot képzett a szárnyukon, ami megakadályozta a mozgásukat. Ez a blogbejegyzés viszont most a „vegyszermentesség” égisze alatt született, ezért elvonatkoztatunk minden művi dologtól, s vegyük tovább a bio-teendők sorát.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/08/18/hogyan-vedekezz-a-legyek-ellen-vegyszermentesen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >