Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Prevenciós képzés a civilizációs népbetegség ellen
Prevenciós képzés a civilizációs népbetegség ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. szeptember 05.
Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakemberei által kidolgozott, a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló, speciális mozgásanyagot sajátíthatják el tegnap a Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola tornacsarnokában szervezett elméleti és gyakorlati képzésen a székesfehérvári testnevelő tanárok.

 

 

A gerincgyógyászati szakemberek több mint 20 éve segítik a testnevelő pedagógusok munkáját az általuk kidolgozott programmal, amely egy a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló speciális tartás- és mozgáskorrekciós anyag. A Magyar Gerincgyógyászati Társaság és az Országos Gerincgyógyászati Központ szeretné, ha a székesfehérvári iskolások is részesülnének a hatékony, rendszeres tartásjavítás elsajátításában a mindennapos testnevelés során – ennek megvalósulását Székesfehérvár Önkormányzata, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerülete is támogatta.

A program elsajátítását elősegítő elméleti és gyakorlati képzést a Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola tornacsarnokában tartották a résztvevőknek, akiket az előadás előtt Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntött. „Meggyőződésem, hogy a gyermekek egészségéért közvetlenül és azonnali hatással a testnevelőik is tehetnek. Éppen ezért nagy öröm számomra, hogy ilyen nagy számban vesznek részt az oktatáson a szaktanárok.” - tette hozzá Östör Annamária. Beszédében kiemelte: megtiszteltetés, hogy Székesfehérvár adhat otthon ennek az újszerű és példaértékű kezdeményezésnek, és mintavárosa lehet az országos programnak.

Az testnevelők számára az előadást Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ módszertani igazgatója tartotta, aki hangsúlyozta: a gyerekek gerincét károsíthatja a sok ülés, ezért a mindennapos testnevelés nagyszerű védelmi és preventív előnyöket nyújthat számukra. De a normál testnevelésen felül szükség van speciális tartáskorrekciós gyakorlatokra, melyek oktatása elsősorban a testnevelő pedagógusok feladata. A keddi képzésen a résztvevők megismerhették a gerincoszlop biomechanikailag helyes tartását és használatát, az izmok fejlesztését, erősítését mind elméleti síkon, mind egy intenzív gyakorlati foglalkozás során, gyógytornászok vezetésével. A testnevelők a program végén egy segédanyagot is kaptak, melyet alkalmazni tudnak a mindennapi munkájuk során.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >