Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Ha gázrobbanás történne...
Ha gázrobbanás történne... Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Fejér Tamás   
2018. szeptember 05.
ImageÉvente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolják az érintett szakmai szervezetek, a Helyi Védelmi Bizottság koordinálásával Székesfehérvár külső védelmi tervét.

 

 

Az idei esztendőben is sikerült elhárítani a szimulált vészhelyzetet. Ezúttal is a felső küszöbérték feletti üzemben – a Flaga Hungária Kft. területén – bekövetkezett, feltételezett katasztrófahelyzetet oldottak meg a közreműködők. Eközben megszólaltak a lakossági tájékoztató szirénák a városban, az oktatási intézményekben pedig tűzriadó-gyakorlatot tartottak. 


A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöbértékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. Székesfehérvár is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak a szakemberek.

„Egy személyvonatból kidobott cigarettacsikk hatására begyulladt a fű a kiemelt kategóriába tartozó fehérvári töltőüzem területén. Ez a tűz a környéken továbbterjedt, valamint ezzel egyidőben az egyik, gázszállításra használt tartályvagon szivárgott, a kifolyt anyag pedig kigyulladt. Mindez egy kb. 40 tonnás PB-tartályt is veszélyeztetett, amely ha felrobban, már az üzemen túli területekre is továbbterjed, veszélyeztetve a közeli üzemeket, lakótelepet és a környező útszakaszokon közlekedőket.” – ez volt az a szimulált vészhelyzet, amelynek elhárítását az idén a külső védelmi terv gyakorlása keretében elvégeztek a szakmai szervezetek. A program reggel a Városházán eligazítással indult, majd a Flaga Hungária Kft. üzemében zárult.

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, kiemelve: milyen jó, hogy „csak gyakorlatra” érkeztek a szakhatóságok, és remélhetőleg „élesben” ezt soha nem kell majd végrehajtani. Mint mondta, sok olyan információ hangzik el ilyenkor, ami évek óta nem változik és vannak új elemek is. Ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy biztosítsák azt a védelmet, amire ennek a városnak, a lakosságnak szüksége van. 

Dancs Norbert
hivatalvezető, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke megköszönte, hogy mindenki vette a reggeli „riasztást” és megjelent a gyakorlat helyszínén. Az elmúlt hat évben – amióta az általa vezetett szervezet működik – mindenki jól vizsgázik. Ezért fontos a gyakorlati rész és a tapasztalatok elemzése, valamint az oktatási intézményekben a kiürítési terv évenkénti felelevenítése is.

Magosi Lajos
tű. ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról szólt, hogy a mai világban nagyon fontos a biztonság kérdése. Ennek szavatolása a katasztrófavédelem feladata – az ipari üzemek tekintetében is. A másik fontos kérdés a környezetünk védelme, a terhelés csökkentése. A biztonság fokozása és a környezetvédelem erősítése az új technológiákkal, a tudomány alkalmazásával egyre jobb eredményt hozhat, ennek érdekében végzi mindenki a munkáját.

A Flaga Hungária Kft. üzemét és a lehetséges veszélyforrásokat Varga Csaba termelési vezető mutatta be. Elhangzott: az elmúlt két évben a töltőüzemben több bővítésre került sor, új vasúti lefejtő állomások, tankautó-töltőállomások és parkolók létesültek, valamint a palacktároló terület is nőtt. Hat kiemelten veszélyes területet emelt ki az üzem területén, ezek közül idén az EU-tartályvagonedény sérülése, tartalmának elvesztése volt az a vészhelyzet, amelynek megoldását gyakorolták a résztvevők.

Elsőként minden közreműködő a saját területére vonatkozó intézkedéseket foglalta össze elméletben. Városszerte megszólaltak a lakossági tájékoztató szirénák, amelyek éles vészhelyzetben is a leggyorsabban alkalmasak az emberek tájékoztatására, a fontos és hiteles információk közlésére. A város általános és középiskoláiban, valamint a felsőoktatási intézményekben tűzriadó-gyakorlatot tartottak. Majd a töltőüzem belső védelmi tervének gyakorlati bemutatására került sor a Sóstó Ipari Parkban.

Azonnal megkezdték a mentési munkálatokat a Flaga Hungária Kft. dolgozói, miután 10 óra 40 perckor megszólaltak a töltőüzem jelzőszirénái. A szimulált vészhelyzet szerint az egyik tartálykocsi került veszélybe. Hamarosan a tűzoltók is a helyszínre érkeztek, és bekapcsolódva a mentési munkálatokba, az üzem munkatársaival közösen hárították el a veszélyt. A belső védelmi terv mellett a külső védelmi terv gyakorlására is sor került a töltőüzemben, melynek során a Helyi Védelmi Bizottság tagjai és az érintett szervezetek azt vették végig, hogy az üzemből induló, de a lakosságra is átterjedő vészhelyzetet mennyi idő alatt, milyen hatékonysággal tudják felszámolni a szakemberek.
 

 
< Előző   Következő >