Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow VI. Fehérvári Egészségpiac újdonságokkal a Jancsárkertben
VI. Fehérvári Egészségpiac újdonságokkal a Jancsárkertben Nyomtatás E-mail
Írta: Schultz György , Havasi Tímea   
2018. szeptember 05.
ImageÚj elemekkel bővül idén a Fehérvári Egészségpiac, melyet hatodik alkalommal rendeznek meg szeptember 15-én, szombaton a Jancsárkertben. Az egészséges életmódot, a korszerű táplálkozást és a sportot népszerűsítő programon ezúttal lesz Hepatitis C szűrés, eljön a „Jobb Veled a Világ” Alapítvány és tanyalátogatáson is részt vehetnek az érdeklődők. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették a Hiemer-házban.

 

 

A VI. Fehérvári Egészségpiac a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület és az Egészségfejlesztési Iroda közös rendezésében, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósul meg. A rendezvény szeptember 15-én, szombaton 8 és 12 óra között várja az érdeklődőket a Balatoni út 10. szám alatti Jancsárkert termelői és biopiacon. A háztáji  ételek, italok bemutatója és vására keretében mintegy 50 Fejér megyei termelőre és körülbelül 2.000 fehérvári és környéki látogatóra számítanak a szervezők.

A nyári szünet után újraindulnak a város által támogatott egészségügyi szűrőprogramok Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából. Mindig rendelkezésre állnak a szükséges anyagi források a Közgyűlés döntésének köszönhetően – hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, az esemény fővédnöke. Hozzátette: az egészségfejlesztéssel foglalkozó székesfehérvári szakemberek és intézmények között kiváló az együttműködés, az Egészségpiac pedig méltán népszerű, hiszen több közönségdíjat is nyert már. Ez azt is jelentheti, hogy a fehérvári emberek egyre egészségtudatosabban élnek, és kihasználják a város adta lehetőségeket.

A Fehérvári Egészségpiacnak mindig vannak régi és új, hasznos és értékes elemei. A cél, hogy az emberek komplex módon tekintsenek az egészségre, azaz minél több fehérvári megismerje az egészséges életmód alappilléreit, az egészséges háztári élelmiszereket, ételeket és italokat, a testmozgás jelentőségét és annak könnyen elérhető formáit (pl. nordic walking, meridián torna), illetve részt vegyen a betegségmegelőzést célzó szűrővizsgálatokon. – hangsúlyozta Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke. Újdonság, hogy idén lesz Hepatitis C szűrés, továbbá részt vesz a „Jobb Veled a Világ” Alapítvány, amely a „boldogságórák” elterjesztéséért dolgozik, azaz a pozitív pszichológia tudományos eredményeire épülve abban segíthet, hogy gyermekeink boldogabbak, kitartóbbak legyenek, az eredményeik javuljanak. Az alapítvány fővédnöke prof. Dr. Bagdy Emőke. További újdonság, hogy a piac zárását követően tanyalátogatásra is elmehetnek az érdeklődők Orondpusztára és Pátkára, ahol személyesen nézhetik meg a háztáji élelmiszerek előállításának folyamatát.

Idén egy egészségkonyhával is meglepik a látogatókat. Szívesen segítenek mindenkinek, akinek bármilyen problémája van az étkezéssel, a testsúlyával. Dietetikus szakember közreműködésével állítanak össze étrendeket, kalóriát számítanak és bemutatót is tartanak, hangsúlyozva a zöldségek és a sajtok szerepét. – tette hozzá Dr. Keresztury Lászlóné, a program szakmai vezetője. Elmondta még, hogy az Egészégfejlesztési Iroda kiemelt feladata az egészséges táplálkozás támogatása és járásszerte a termelői piacok népszerűsítése.

A Hepatitis C vírus okozta májgyulladás 1989 óta ismert, és 1992 óta kezelik a betegeket Székesfehérváron. A város értéke és nagy előnye, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriuma végzi a betegség speciális vizsgálatait az egész ország összes májcentruma számára, és a diagnosztizálás mellett itt kezelik is a betegeket. Jó lehetőség, hogy a kórházból kilépve az Egészségpiacon is tudnak szűrni, amely frekventált helye a városnak. – emelte ki Dr. Gervain Judit gasztroenterológus, hepatológus főorvos, a laboratórium vezetője. Hozzátette, hogy a vércukorszint-méréshez hasonlóan egy újbegynyi vérből végzik a szűrést a kórház asszisztenseivel közösen. A vizsgálat abszolút anonim, az eredményt kizárólag a szűrt személy kapja kézhez. Szeptember 15-én Székesfehérváron kívül további kilenc városban lesz szervezett hepatitis-szűrés, szükség esetén a tablettás kezelés minden beteg rendelkezésére áll.


A VI. Fehérvári Egészségpiac támogatói, együttműködő szervezetei:
Székesfehérvár MJV Önkormányzata, Egészségfejlesztési Iroda, EuroFamily magyar áruházlánc, Fehérvár Médiacentrum, A1 Magma Fitness - Wellness Sportközpont, Vörösmarty Lakótelepi SE, Pósta Erzsébet 3-1-2 meridián torna tanár.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >