Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A hajó megy tovább
A hajó megy tovább Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Bence   
2018. szeptember 05.
Image”Színjátékok 200 éve” szlogen jegyében indul a székesfehérvári Vörösmarty Színház 2018/19-es évada, amelyben a város színjátszásának kétszáz éves jubileumát tizenegy bemutatóval – köztük négy ősbemutatóval – ünnepli a társulat.

 

 

Az évadnyitó a társulat nemrég elhunyt tagjáról, Matus Györgyről való megemlékezéssel indult, akit szeptember 3-án helyeztek örök nyugalomra a székesfehérvári Béla úti temetőben. Szikora János igazgató köszöntötte a társulat új, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett tagjait, így Ballér Biankát, Osváth Juditot és Kovács Tamást.

A szeptember 3-i évadnyitón Szikora János igazgató emlékeztetett, hogy 1818. október 11-én, a fehérvári Pelikán Fogadóban volt a megnyitója az országban az elsők között létrejött állandó színháznak. Kiemelte: Fejér megye nemessége és polgársága fogott össze azért, hogy a magyar nyelvű színjátszás meghonosodjon. A korábbi közadakozó gesztust felélesztve szeretné a Vörösmarty Színház felhívni a figyelmet a nemzeti színjátszás bölcsőjére, a Pelikán Kamaraszínház állapotának megóvására. A Chicago szeptember 22-i premierjét követően egy adománygyűjtő akció indulna, amelynek eredményeként újulna meg a fából készült utcafronti kapu.

A 2018−2019-es színházi évadban négy magyarországi ősbemutató is várja a közönséget a Vörösmarty Színházban. Köztük olyan különlegességgel találkozhatnak a nézők, mint a 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész, Sobor Antal a Perelj, Uram! című történelmi drámája. Az évforduló napján kerül színpadra a magyar drámairodalom legfontosabb alkotása, Madách Imre Az ember tragédiája című műve, amely a magyar nyelv szépségeire fog fókuszálni. A drámai költeményt Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János közösen viszik színre.

A váratlanul elhunyt Esterházy Péterre emlékezve látható lesz történelmi revüje, a Mercedes Benz, amelyet a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt és Magyarországon most kerül először színpadra Szikora János rendezésében. A Chicago világhírű musicalt Horváth Csaba viszi színpadra szeptember 22-én, a darab közel negyven éve van műsoron szerte a világon. A kőszínházban műsoron lesz még a Black Comedy Mohácsi János rendezésében, valamint Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényes komédiája Lendvai Zoltán rendezésében.

A Kozák András Stúdióban Bagó Bertalan rendezi A vágy villamosa című Tennessee Williams-darabot, míg a dán Line Knutzon Közeleg az idő című abszurd komédiáját Szabó K. István viszi színpadra. A Pelikán Kamaraszínházban Novák Eszter rendezésében lesz látható Az én kis hűtőkamrám, míg Az arab éjszaka és a Caligula című egyestés darabokat Nagy Péter István és Widder Kristóf jegyzi.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >